<<<1 - 11 з 487>>>


20 Жовтня 2023 11:44

Верховна Рада України ухвалила в першому читанні урядовий Проєкт Закону №8371 про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності в Україні релігійних організацій, яким передбачається унеможливлення діяльності релігійних організацій, які афілійовані із центрами впливу релігійної організації (об’єднання), керівний центр (управління) якої знаходиться за межами України в державі, яка здійснює збройну агресію проти України. Законопроєкт підтримали 267 народних обранців.

Законопроєкт зобов’язує ДЕСС проводити

12 Жовтня 2023 14:21

У м. Чернігові відкрилася виставка фоторобіт «Німецький слід в історії України»

12 жовтня 2023 року директор Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської обласної державної адміністрації Людмила Замай взяла участь у відкритті фотовиставки «Німецький слід в історії України», яке відбулося в Чернігівському обласному художньому музеї імені Григорія Галагана.

На виставці представлено 45 робіт, які присвячені архітектурній спадщині етнічних німців.

Засновником і організатором виставки є пані Ангеліна Шардт – президент Асоціації німців України.

«Етнічні німці з їх культурою, побутом, обрядами та традиціями – були і є складовою частиною українського суспільства, в якому мирно співіснують і взаємозбагачують один одного різні національні спільноти і корінні народи.

Я вдячна партнерам з Німеччини, які надають підтримку закладам

16 Червня 2023 16:52Новина

За підтримки Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської обласної державної адміністрації розроблено пробний варіант аудіювання 19 віршів з воєнної тематики лауреата Шевченківської премії Леоніда Горлача на загальний час звучання 15 хвилин.

Поезію озвучив актор Чернігівського обласного молодіжного театру Роман Покровський.

Запис поезії здійснювався у студії звукозапису Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм.

01 Лютого 2023 16:03Пресреліз

У бібліотеці Короленка відбувся Вікімарафон – 2023

31 січня з нагоди 19-річчя української Вікіпедії в Регіональному тренінговому центрі Чернігівської ОУНБ ім. В. Г. Короленка відбувся Вікімарафон – 2023. Його мета – залучити якомога більше людей як в Україні, так і за кордоном до створення статей у найбільшій онлайн-енциклопедії.

До речі, на Чернігівщині Вікімарафон проводився лише на базі нашого закладу. Серед учасників заходу були бібліотекарі, викладачі, студенти й дописувачі Вікіпедії.

Лекційну частину Віківишколу провела завідувачка відділу інформаційних технологій

24 Січня 2023 11:16

ПРЕСРЕЛІЗ

У бібліотеці Короленка відбувся «круглий стіл»

 до Дня Соборності України та Дня памяті героїв Крут

 

  20 січня у Чернігівській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. В. Г. Короленка відбувся «круглий стіл», приурочений до Дня Соборності України та Дня пам'яті героїв Крут. На захід під назвою «В єдності сила!» завітали викладачі та студенти закладів вищої освіти міста: Чернігівського інституту інформації, бізнесу і права й Інституту історії, етнології та правознавства ім. О. М. Лазаревського Національного університету «Чернігівський колегіум» ім. Т. Г. Шевченка.

  Модерували «круглий стіл» головна бібліотекарка відділу документів із гуманітарних наук Чернігівської ОУНБ ім. В. Г. Короленка Надія Заваліна й кандидат історичних наук, завідувач кафедри загальнонаукових,

23 Січня 2023 12:07

До відома власників пошкоджених туристичних об’єктів Чернігівщини

Інформація від Державного агентства розвитку туризму України. З метою відновлення зруйнованого майна та інфраструктури, шкода та збитки яким завдані бойовими діями, терористичними актами, диверсіями, спричиненими військовою агресією рф проти України, Кабінетом Міністрів України було створено «Фонд відновлення зруйнованого майна та інфраструктури». Порядок використання коштів Фонду затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 29 липня 2022 року № 879 «Деякі питання фінансування робіт з відновлення зруйнованого майна та інфраструктури».

Кошти Фонду використовуватимуться для відновлення зруйнованого

18 Січня 2023 16:26

Чи є перспективи у Історико-археологічного музейного комплексу «Древній Любеч»?

Таке питання розглядалося сьогодні у Чернігівській обласній військовій адміністрації.

 Перше засідання робочої групи щодо подальшої діяльності комунального закладу «Історико-археологічний музейний комплекс «Древній Любеч» пройшло під головуванням заступника голови Жанни Шерстюк.

​ До робочої групи ввійшли науковці,

12 Січня 2023 15:17Новина

«Меценати з родини Тарновських». Лекція кандидатки філософських наук Тамари Андрійчук

Започаткований минулого року цикл «Меценати України» продовжує знайомити слухачів курсу лекцій кандидатки філософських наук Тамари Андрійчук з відомими українськими меценатами, пов’язаними з Чернігівщиною.

Учасникам зустрічі відкрилося життя багатої і славетної родини Тарновських, що більше 70 років володіла Качанівкою. І саме завдяки їм садиба у Качанівці стала культурним осередком ХІХ століття. Найпершим, хто доклав до цього всі зусилля, був меценат, покровитель юних талантів Григорій Степанович Тарновський.

Цікаві

09 Січня 2023 13:54

Презентація книги «Сівачі українського поля» Павла Свища

 

12 січня (четвер) запрошуємо до читальної зали Чернігівської ОУНБ ім. В. Г. Короленка на презентацію книги «Сівачі українського поля» Павла Свища.

«Сівачі українського поля» – унікальний збірник праць про людей, що присвятили свій творчий шлях полю, сонцю і праці не задля світового визнання, а для своєї землі.

Цю книгу підготовлено в серії бібліотеки альманаху «СІВАЧ». Книга заслуговує на уважне прочитання та осмислення.

02 Січня 2023 11:33

Важко, але варто!

«Важко, але варто» - таку інформаційну кампанію започатковано Міністерством культури та інформаційної політики разом з Міністерством оборони на підтримку ЗСУ і всіх українців.

«Важко, але варто» — це про кожного з нас, тому що кожному з нас зараз важко. Ми подорослішали як суспільство за дев’ять місяців війни і ми всі готові сказати «Нам важко, ми один одного розуміємо, але те, заради чого ми це проходимо, це висока і важлива мета для нас — збереження нашої держави, тому все це варто пройти!»

Саме ця кампанія передає важливу правду про життя та відчуття кожного з нас у період війни,

30 Грудня 2022 10:02

Мистецтвознавцю Aнатолію Aдругу – 75
30 грудня відзначає 75-річний ювілей мистецтвознавець, краєзнавець, кандидат мистецтвознавства, доцент Національного університету "Чернігівський колегіум" імені Т. Г. Шевченка, активний читач і щирий друг Чернігівської ОУНБ імені В. Г. Короленка Анатолій Адруг. З цієї нагоди працівники відділу краєзнавства бібліотеки
<<<1 - 11 з 487>>>