<<<1 - 11 з 12>>>


14 Лютого 2021 12:10

Історія міста Носівка

 

 

Давньоруське поселення Носів на Руді вперше згадується в Іпатіївському літописі. У 15 столітті було відоме під назвою Носове. У середині 14 столітті, захоплене литовськими феодалами, увійшло до складу Київського князівства, а з 1471 року - до Київського воєводства, як один з форпостів Великого князівства Литовського. Після Люблінської унії

14 Лютого 2021 12:09

Історія села Володькова Дівиця

 

В'їзд до села Володькова Дівиця

Володькова Дівиця (Червоні Партизани з 1928  до 2016р.) є центром Володькодівицького старостинського округу, до якого входять 7 населених пунктів: Дослідне, Ставок, Кобилещина, Коробчине, Криниця, Сулак і власне, Володькова Дівиця.  Ці населені пункти обслуговують: адміністрація старостинського округу, Ніжинське поштове відділення №2, філія Носівського

14 Лютого 2021 12:08

Іcторія села Ясна Зірка

В 1939 році минулого століття утворилося село Ясна Зірка внаслідок об’єднання населення з хутірських поселень. За згадками старожилів села довго не могли дати йому назву. Перша вулиця, яка розташувалася неподалік сусіднього Бобровицького району, на якій поселилися перші вісім сімей, назвалася «вісімкою».  

Будинок культури у селі Ясна Зірка

За спогадами жителів села назву йому дали Ясна Зірка,

14 Лютого 2021 12:07

Історія села Козари

Село Козари виникло наприкінці ІХ на початку Х століття. Заснували його кочові племена хозари. Від них, за однією з версій, і пішла назва села. Перша літописна згадка про село Козари датується 1550 роком. ХІХ столітті 5 тисяч 500 десятин землі села належали графу Мусіну-Пушкіну. Тож і усе село вважалося його власністю.

Свято-Покровська церква у Козарах

Через село проходить дорога, якою йшло сполучення Київ – Москва –

14 Лютого 2021 12:06

Історія села Іржавець

Історія заснування населеного пункту невідома. Іржавець - сучасна назва села, яка історично ніколи не змінювалася.

 Село розташоване на рівнині, навколо розкинуті орні землі та інші сільськогосподарські угіддя, а з північного заходу підступає ліс. Через село протікає невеличка річка Іржавка, яка впадає в р.Остер.

За переказами старожилів, на початку 17 століття одинадцять козаків-побратимів разом зі своїми родинами переселилися із славного Запоріжжя на

14 Лютого 2021 12:05

Історія села Яблунівка

Незважаючи на давню та цікаву історцю, Яблунівку (Шлях Ілліча до 2015р.) можна вважати одним з наймолодших сіл району, бо утворилося воно вже після організації Носівського району в 1939 році з невеличких, розрізнених але близько розташованих хутірських поселень. В минулому населений пункт складався із кріпаків, селян та козаків. Були також поміщицькі економії, де жили пани Мусіни-Пушкіни, Чмиховські,Глуздовські, які мали до 7000 десятин землі. Бідняки

14 Лютого 2021 12:04

Історія села Тертишники

 

В'їзд  до с. Тертишники

Тертишники – старовинне село. Пращури нинішніх жителів жили тут ще в сиву давнину. Ще не було на офіційній карті села Тертишники, але воно існувало на землі. Скупчення хуторів обабіч древнього Прилуцького шляху – це і є село.

Село Тертишники утворилося у 1929 році внаслідок об’єднання декількох хуторів.

14 Лютого 2021 11:21

Історія села Дослідне

 

Населення становить 537 осіб. В селі знаходиться Носівська сільськогосподарська дослідна станція – одна з давніх науково-дослідних установ (заснована в червні 1911 року). За роки роботи станції її фахівцями виведено цілу низку сортів злакових та овочевих культур.

14 Лютого 2021 11:05

Історія села Сулак

 

Село знаходиться за 12 км. від м. Носівка. Кількість населення 452 особа, дворів 237. Через село проходить залізниця Київ-Москва, яка розділяє його на дві частини: північну і південну.

Саме слово «сулак» має татарське походження: су – вода, лак – зелень, цебто місцевість багата на воду і зелену рослинність. Так воно і було. Навкруг села – низини, залиті водою і вкриті лісом.

В часи Київської Русі тут було поселення Носово,

14 Лютого 2021 10:30

Історія назв населених пунктів Носівської  територіальної громади

 

Носівка

Історія Носівки починається із легенди про її виникнення. За цими переказами Носівку заснував нібито якийсь воєвода Ніс, чи Носов, як фортецю від захисту ворогів. Давньоруське поселення Носів на Руді вперше згадується в Іпатіївському літописі під 1147 роком. У XV столітті було відоме під назвою Носове.

Козари

Село Козари виникло наприкінці ІХ на початку Х століття. Заснували його кочові племена хозари. Від них, за однією

14 Лютого 2021 10:23

Історія села Коробчине

 

 

Знаходиться за 17 кілометрів від м. Носівка. Кількість населення 106 осіб, дворів 85.

Назва села походить від прізвища пана Коробочки, який жив на цьому хуторі. Він був дуже привітною і чуйною людиною. Навіть М.В. Гоголь був на хуторі та гостював у пана Коробочки, коли навчався в Ніжині. Говорять, що майбутній письменник був у захваті від гостювання у пана і тому у своєму творі «Мертві душі» згадує пана Коробочку.

 

<<<1 - 11 з 12>>>