<<<1 - 11 з 59>>>


19 Травня 2020 14:15Інформація

2 мільйони гривень повернуто до бюджету завдяки державним виконавцям Чернігівщини

Стягнення коштів на користь держави – один із обов’язків, покладених на органи виконавчої служби. Повернені фахівцями юстиції борги за несплату штрафів, податків чи судового збору, сприяють наповненню бюджету.

«Дієві правові механізми, передбачені чинним законодавством для ефективного виконання судових рішень, допомагають державним виконавцям повертати до бюджету заборговані кошти. Так, лише у квітні 2020 року фахівцями Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Суми) на користь держави

15 Травня 2020 15:21Інформація

До Дня сім’ї: 1298 родин створено на Полтавщині, Сумщині та Чернігівщині

Думки про родину кожному зігрівають душу, дарують щиру радість та змушують долати життєві перепони. Бажання мати власне сімейне вогнище притаманне багатьом людям, заради його втілення вони ладні на будь-які звершення.

«Українські весілля завжди відрізнялись колоритом, особливою шаною до традицій та надзвичайним родинним затишком. У Міжнародний день сім’ї приємно узагальнити статистику утворених родин з початку 2020 року. Так, на Полтавщині працівники органів державної реєстрації актів цивільного стану засвідчили стосунки 1298 пар, на Сумщині – 899 та Чернігівщині – 923 пар закоханих», –розповіла Ірина Свистун, очільниця Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Суми).

Слідзазначити, що закохані можуть подати заяву на реєстрацію шлюбу, не виходячи з дому, скориставшись вебпорталом «Звернення

15 Травня 2020 08:00Інформація

Що чекає на неплатників аліментів у борговій ямі?

Злісні неплатники аліментів – це та категорія громадян, яка здатна на систематичне й довготривале порушення закону. Невиконуючі рішення суду щодо грошового забезпечення свої дитини, горе-батьки починають «падати» у боргову яму та боротися із законодавчими санкціями.

Як розповіла очільниця Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Суми) Ірина Свистун, завдяки правовим важелям впливу, що були розроблені Міністерством юстиції України, боржники починають інакше ставиться до обв’язку утримувати своє чадо. Якщо розмір заборгованості по сплаті аліментів перевищує 3 місяці, то особа вноситься до Єдиного реєстру боржників https://erb.minjust.gov.ua/#/search-debtors.Потрапив до цієї бази:

  • неплатник не зможе укласти будь-яку угоду з відчуження майна;
  • на нього чекають наслідки,
12 Травня 2020 12:38Інформація

14 МІЛЬЙОНІВ ГРИВЕНЬ АЛІМЕНТІВ БУЛО ПЕРЕРАХОВАНО У КВІТНІ ДІТЯМ ЧЕРНІГІВЩИНИ

Вчасно несплачені аліменти – це не лише сума батьківського боргу, а й загроза для всебічного та гармонійного розвитку дитини. Фахівці юстиції, виконуючи покладені державою обв’язки, захищаютьта відновлюють порушені економічні права підростаючогопокоління.

«Правові перепони, які доводитьсядолати неплатникам аліментів у ході виконавчого провадження змушують їх схаменутися та загадати про вчинені помилки. За минулий місяць державні виконавці сприяли зменшенню аліментної заборгованості убатьків Чернігівщини  на 14 мільйонів гривень», – зазначила Ірина Свистун, начальник Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Суми).

Очільниця також додала, що піклуватися про власну родину простіше та дешевше без нагадувань з боку держави, а штрафи та незручності, спричинені обмеженням прав й арештом банківських

11 Жовтня 2019 12:09Інформація

МІНІСТЕРСТВО ЮСТИЦІЇ КОНСУЛЬТУЄ В РАМКАХ ПРОЄКТУ «Я МАЮ ПРАВО!»: про порядок стягненняаліментів на дитину у разі виїзду одного з батьків для постійного проживання за кордон

Україна єстороною декількох багатосторонніх конвенцій, які передбачають спрощену процедуру звернення для вирішення питання про стягнення аліментів на території Договірних держав[*] таких конвенцій:

- Конвенція ООН про стягнення аліментів за кордоном 1956 року (діє у відносинах з такими державами: Алжир, Аргентина, Австралія, Австрія, Барбадос, Бельгія, Болівія, БуркінаФасо, Камбоджія, Кабо-Верде, Центрально-Африканська Республіка, Чилі, Колумбія, Хорватія, Республіка Кіпр, Чеська Республіка, Данія, Еквадор, Домініканська Республіка, Ель Сальвадор, Куба, Ватикан, Естонська Республіка, Фінляндія,

01 Жовтня 2019 16:41Інформація

Консультація 105

МІНІСТЕРСТВО ЮСТИЦІЇ КОНСУЛЬТУЄ В РАМКАХ ПРОЄКТУ «Я МАЮ ПРАВО!»:

про порядок усиновлення

Що таке усиновлення?

Згідно з українським законодавством усиновлення  - це прийняття усиновлювачем у свою сім'ю особи на правах дочки чи сина, що здійснене на підставі рішення суду, крім випадку усиновлення дитини, яка є громадянином України, але проживає за межами України (в цьому випадку усиновлення здійснюється в консульській установі або дипломатичному представництві України). 

Хто підлягає усиновленню?

Усиновленню підлягають діти, які перебувають на обліку як: 

  • діти-сироти;
  • діти, позбавлені батьківського
26 Вересня 2019 12:04Інформація

Консультація 104

МІНІСТЕРСТВО ЮСТИЦІЇ КОНСУЛЬТУЄ В РАМКАХ ПРОЄКТУ «Я МАЮ ПРАВО!»: хто такі присяжні, як ними стати та які справи розглядаються за їх участю?

Статтею 124 Конституції України визначено, що народ безпосередньо бере участь у здійсненні правосуддя через присяжних.

Хто такі присяжні?

Присяжний – це  особа, яка у випадках, визначених процесуальним законом, та за її згодою вирішує справи у складі суду разом із суддею або залучається до здійснення правосуддя.

Хто може бути присяжним?

Присяжними можуть бути:

  • громадяни України;
  • віком від 30 до 65 років;
  • які постійно проживають на території, на яку поширюється юрисдикція
28 Серпня 2019 10:22Інформація

Консультація 101

Міністерство юстиції консультує в рамках проєкту «Я МАЮ ПРАВО!»: що таке податкова знижка на навчання та як її отримати?

Що таке податкова знижка на навчання?

Податкова знижка – це сума, на яку дозволяється зменшити розмір сплаченого особою податку на доходи фізичних осіб у зв’язку з оплатою нею послуг навчання.

Раніше до переліку витрат, на які поширюється податкова знижка, входила оплата послуг навчання виключно в закладах професійної (професійно-технічної) та вищої освіти. З 2018 року податкову знижку можна отримати також на оплату навчання дитини в закладах дошкільної, позашкільної та загальної середньої освіти. Це  саме стосується й аспірантів.

Який розмір податкової знижки?

Консультація 100

Доброго дня! Мене цікавить питання, в яких випадках особа може бути обмежена на виїзд за кордон. Розкажіть, будь ласка, детальніше.

Мар’яна Дмитрук

Конституція України гарантує кожному, хто на законних підставах перебуває на території України, свободу пересування, вільний вибір місця проживання, вільно залишати територію України, за винятком обмежень, які встановлюються законом.

Крім того, громадянин України ні за яких підстав не може бути обмежений у праві на в'їзд в Україну.

Які документи дають право громадянину України на виїзд з України і в’їзд в Україну?
Крім паспорту громадянина України для виїзду за кордон іншими документами, що дають право громадянину України на виїзд

13 Серпня 2019 11:24Інформація

Консультація 99

Доброго дня! Місяць тому з моєю подругою стався неприємний випадок. В Інтернет-магазині  замовила кофтину, на вимогу  продавця наперед перерахувала кошти, але досі її так і не отримала. Вона писала на сторінку Інтернет-магазину, але відповіді так і не дочекалася. Порадьте, будь ласка, що робити у такій ситуації?

Дінара Хайраджи

Інтернет-магазин -  це засіб для представлення або реалізації товару, роботи чи послуги шляхом вчинення електронного правочину.

Що має бути обов’язково зазначено на сайті Інтернет-магазину?

Законодавством передбачений перелік обов’язкової інформації, яка зазначається на сайті Інтернет-магазину, зокрема:

●       повне найменування юридичної особи

08 Серпня 2019 09:04Інформація

Консультація 98

Доброго дня, пане Павло! Мій неповнолітній племінник вчинив крадіжку, він жалкує про скоєне, але злочин є злочин і кримінальна справа вже відкрита. Підкажіть, будь ласка, яка кримінальна відповідальність передбачена для неповнолітніх? 

Людмила Бевз

З якого віку особи підлягають кримінальній відповідальності? 

Кримінальній відповідальності підлягають особи, яким до вчинення злочину виповнилося 16 років. Однак, за вчинення окремих видів злочинів до кримінальної відповідальності притягуються неповнолітні особи у віці від 14 до 16 років.

Які види покарань застосовуються до неповнолітньої особи?

До неповнолітніх,

<<<1 - 11 з 59>>>