<<<1 - 11 з 47>>>


02 Лютого 2021 15:02Інформація

Рятувальники нагадують про правила пожежної безпеки при поводженні з обігрівачами, опалювальними печами та вогнем

З настанням морозів на Чернігівщині збільшується кількість пожеж та травмованих в них людей. У січні цього року в області сталося 173 пожежі, у яких загинули 12 жителів області та четверо отримали травми.

За словами рятувальників найчастіше пожежі у житловому секторі виникають через порушення правил пожежної безпеки, експлуатації приладів пічного опалення, електромереж та необережне поводження з вогнем.

У разі виникнення пожежі необхідно негайно телефонувати до Служби порятунку за номером телефону "101". А щоб не довелося викликати рятувальників, нагадуємо правила безпеки при поводженні з обігрівачами, пічками та вогнем.

У разі користування пічним опаленням необхідно:

- перед початком, а також протягом усього опалювального сезону очищати димоходи та печі від сажі;
- очищати від сажі та бруду опалювальні печі періодичної дії на твердому

29 Січня 2021 16:46Інформація

Обережно на льоду

Зимова риболовля є одним з найбільш очікуваних активних видів відпочинку. Кожен рибалка з нетерпінням чекає моменту, коли випадає вільний час і з’являється можливість виходу на лід. Але, при порушеннях правил безпеки,  виникає загроза провалитися під кригу.

Нехтування правилами безпеки під час підльодного лову риби може призвести до трагічних наслідків, що і сталося поблизу селища Варва 28 січня, де в технічній водоймі під час риболовлі провалився під тонку кригу і потонув чоловік. Про це свідчили виявлені посеред водойми особисті речі та рибацьке знаряддя. Як з'ясувалося, потонув 48-річний місцевий житель, який пішов на риболовлю ще 26 січня і не повернувся. Фахівці Варвинського районного сектору ДСНС України у Чернігівській області та працівники Прилуцької водолазно-рятувальної

14 Січня 2021 14:06Інформація

Небезпека переохолодження

В Україні в кінці поточного тижня та майже весь наступний тиждень очікується суттєве похолодання. Синоптики прогнозують уже з  п’ятниці зниження температури, яка на нашої області півночі області може досягнути -23°С. Тому гостро стає проблема переохолодження.

При переохолодженні організм людини втрачає більше тепла, ніж виробляє. Це може відбутися при довгому знаходженні в умовах зниженої температури і при високій вологості повітря. Переохолодження організму також можливе при носінні тісного одягу, взуття та одягу що називається «не по погоді».

При цьому виникають три ступені переохолодження

При легкому ступені переохолодження температура тіла знижується до 32-34 градусів. Шкірні покриви здобувають бліде забарвлення, з'являються озноб, утруднення

19 Листопада 2020 14:25Інформація

Тихий вбивця

Розпочався опалювальний період. Саме в цей час виникає неабияка небезпека отруєння чадним газом, якого ще називають «тихим вбивцею». Сумна статистика свідчить, що найчастіше випадки отруєння трапляються внаслідок порушення правил експлуатації газових приладів, пічного опалення та нехтування елементарними вимогами правил безпеки життєдіяльності.

Не минула ця біда і нашу область. Так, протягом поточного року зафіксовано два нещасних випадки отруєння чадним газом, а саме:

30 січня в місті Чернігові до міської лікарні №3 внаслідок отруєння під час пожежі в житловому секторі було госпіталізовано двох чоловіків 1949 та 1956 років народження;

14 лютого в селі Стольному Менського району в житловому будинку виникла пожежа.  62-річна родичка господаря будинку прийшла в гості та побачила всередині

26 Жовтня 2020 16:57Інформація

Застереження для грибників

Незважаючи на те, що надворі вже кінець жовтня, грибний сезон ще не закінчився. Незвично тепла осінь дарує затяжний період збирання грибів. Але, на жаль, не всі усвідомлюють собі, що цей дарунок лісу водночас є небезпечним продуктом харчування. Вірогідність смерті після отруєння грибами дуже велика і,  якщо людині і вдасться  викарабкатися, вона може на все життя  залишитися інвалідом, тому що після отруєння може розвинутися ниркова або печінкова недостатність, гепатит. У результаті все життя потрібно буде  сидіти на дієтах і приймати спеціальні препарати.

ДУ «Чернігівський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України» повідомляє, що в поточному році вже 5 людей потрапили в лікарні з отруєнням дикорослими грибами.

20 Жовтня 2020 14:33Інформація

Голосуй безпечно

25 жовтня 2020 року відбудуться чергові місцеві вибори, на яких обиратимуть депутатів сільських, селищних і міських рад та сільських, селищних і міських голів.

Відповідно до ст.38 Конституції України, громадяни України мають вільне право обирати та бути обраними до органів державної влади та органів місцевого самоврядування. Але, поряд з цим, дуже актуальним стає питання безпеки на виборчій дільниці, адже згідно з ст.3 Основного закону держави «Людина, її життя і здоров'я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю».

Відповідальність за організацію і забезпечення техногенної та пожежної безпеки на виборчих дільницях покладається на органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування або інші

13 Жовтня 2020 11:26Інформація

Безпечне тепло

Настала осіння пора, коли надворі стало доволі прохолодно, а опалення вмикати ще зарано. І тоді виникає нагальна необхідність скористатися електрообігрівальним приладом, особливо, коли в помешканні малі діти. Але, експлуатуючи нагрівальні прилади, слід пам’ятати про те, що вони можуть стати причиною пожежі або іншого нещасного випадку. Тому є потреба нагадати правила, яких потрібно дотримуватись при експлуатації електрообігрівачів:

- слід використовувати електронагрівальні прилади тільки заводського виготовлення. При купівлі електронагрівальних приладів перевагу варто віддати приладам закритого типу, де нагрівач поміщений в спеціальну захисну оболонку, яка охороняє спіраль від механічних пошкоджень і від окислення. Він повинен мати терморегулятор.

Не

22 Липня 2020 16:24Інформація

Якщо ви стали заручником

Терор, в перекладі з латинської як страх або жах – це діяльність направлена на залякування людей, яка полягає у свідомому, цілеспрямованому застосуванні насильства шляхом захоплення заручників, підпалів, убивств, тортур тощо.

Для ефективної боротьби з тероризмом до неї повинні долучатися не тільки найбільш свідомі громадяни та ті, кого торкнулася біда, але й суспільство в цілому. Без підтримки суспільства будь-які спецслужби безсилі в боротьбі з тероризмом.

Також слід якомога швидше перейти від стану необізнаності або паніки до усвідомлення того, що вживати заходів щодо попередження та припинення діяльності терористів – це щоденна необхідність.

До прикладу, захоплення в заручники може відбутися в будь-якому місці (установі, закладі, громадських місцях, транспорті, квартирі та на

08 Липня 2020 17:02Інформація

Безпечний відпочинок біля води

Літо – пора активного відпочинку. Купання в річці чи озері в спекотний літній день – що може бути краще? І природа Чернігівщини йде нам назустріч, адже наша земля багата на водні ресурси – область пронизує 142 річки, є 31 озеро, створено 24 водосховища та 1839 ставків.

Але за хвилини задоволення можна заплатити надто дорого, адже відпочинок на воді завжди пов’язаний з небезпекою. Вода – одне з головних джерел неприємностей. Про це свідчить дуже сумна статистика. Так, станом на 6 липня поточного року на водних об’єктах Чернігівської області загинули 29 осіб – м.Чернігів – 4 особи, Коропський, Ріпкинський та Чернігівський райони – по 3 особи, м.Новгород-Сіверський, м.Ніжин, Борзнянський, Ічнянський, Прилуцький та Менський райони – по 2 особи, Бобровицький, Варвинський, Козелецький та Куликівський райони – по

23 Червня 2020 12:10Інформація

Обережно – змії!

Більшість людей віддають перевагу відпочинку на природі, і всі з задоволенням здійснюють походи у ліс,  люблять відпочинок біля водойм.

Але тут нас чекає нова небезпека – це можлива зустріч зі зміями. Чи боїтеся ви змій? І майже кожний з нас з упевненістю скаже «так». А саме страх перед зміями і називається серпентофобією. Люди бояться цих безногих й тихих істот, що здатні завдати нам смертоносного укусу, і це породжує сліпу і нестримну паніку.

Змії живуть у злагоді з природою, вони мудрі, тому що не прагнуть нікому заподіяти шкоди. Змія, як правило, перша ніколи не нападає. Здебільшого напад — лише її захист.

Але з настанням спекотних днів змії починають вести активний спосіб існування, що і спричинило укус плазуном в руку і ногу  15-ти

29 Листопада 2019 11:41Інформація

Небезпека тонкого льоду

З настанням холодів та становленням льодового покрову виникла небезпека провалитися під лід. Далеко не всі для себе усвідомили, що перший лід дуже ненадійний. Так, 25.11.2019 року на ставку смт Седнів під час риболовлі потрапили під тонкий лід водойми батько та син, 1964 та 1993 років народження відповідно. 26-річний чоловік зміг самотужки вибратись з крижаної води. На жаль, його батько не врятувався. Рятувальники за допомогою човна та мотузки дістали потопельника та доставили його на берег.

Щоб ні з ким не трапилося лиха, потрібно чітко виконувати всі правила та поради рятувальників.

 Найбільш небезпечна крига – перша та остання, адже така крига надзвичайно тонка, неміцна і не витримує маси навіть маленької дитини .

Для однієї людини безпечним

<<<1 - 11 з 47>>>