<<<1 - 11 з 6360>>>


12 Лютого 2021 14:58

Фонд і ФРУ закликають пришвидшити подання заяв-розрахунків на виплату лікарняних

 

Фонд соціального страхування України та Федерація роботодавців України закликають страхувальників (роботодавців) прискорити подання заяв-розрахунків на виплату допомог від ФССУ їх працівникам.

Для отримання допомоги за листками непрацездатності застрахована особам має передати лікарняний листок своєму роботодавцю, який у свою чергу оформлює та подає до Фонду соціального страхування України заяву-розрахунок на виплату коштів. Саме на її підставі Фондом здійснюється перерахування коштів матеріального забезпечення. Дата фінансування допомог по тимчасовій втраті працездатності і по вагітності та пологах прямо залежить від строків подання зазначеної заяви.

Відповідно до нормативно-правових актів після отримання від працівника листка непрацездатності, комісія із соціального страхування підприємства має прийняти рішення щодо призначення матеріального забезпечення у строк до 10 календарних днів. Після цього роботодавцем упродовж не більш ніж 5 робочих днів здійснюється розрахунок суми допомоги, оформлюється та передається до Фонду заява-розрахунок. ФССУ забезпечив можливість подання заяв-розрахунків дистанційно із застосуванням електронного підпису/печатки.

Водночас, до Фонду соціального страхування України надходять звернення

12 Лютого 2021 14:29

У регіонах триває нагляд (контроль) за проходженням опалювального періоду

 

 

З метою забезпечення надійного та сталого функціонування систем теплопостачання і теплоспоживання, Держенергонагляд проводить постійний моніторинг стану проходження опалювального періоду 2020-2021 років (далі – ОП) суб’єктами відносин у сфері теплопостачання. Зокрема, здійснюється моніторинг проблемних питань, що потребують невідкладного вирішення, в тому числі технологічних порушень (аварій, відмов) на енергетичних об’єктах у сфері теплопостачання. Це передбачено розпорядженням Кабінету Міністрів України від 22 липня 2020 року № 916-р «Про затвердження плану заходів з підготовки об’єктів паливно-енергетичного комплексу України до осінньо-зимового періоду 2020/21 року та його проходження».

Представників Держенергонагляду залучають до розслідування причин і наслідків аварій та відмов на теплових установках і мережах теплогенеруючих, теплотранспортуючих, теплопостачальних й теплосервісних організацій, які призвели до порушення режимів теплопостачання споживачів соціальної сфери.

Так, у період з 05 січня по 03 лютого 2021 року в Україні відбулося 210 випадків технологічних порушень, що призвели до зупинки джерел теплової енергії, порушення нормального режиму роботи теплових мереж та спричинили припинення теплопостачання населенню і соціально важливим споживачам. Такі

12 Лютого 2021 14:09Інформація

Потерпілі отримали понад 34 тис. послуг з лікування, протезування, забезпечення доглядом, ліками тощо за кошти Фонду

 

Особи зі стійкою втратою працездатності, інвалідністю, що настала внаслідок нещасних випадків на виробництві або професійних захворювань, упродовж усього життя або до відновлення здоров’я отримують за кошти Фонду соціального страхування України медико-соціальні послуги.

Зокрема, ФССУ фінансує для потерпілих на виробництві лікування в закладах охорони здоров’я всіх прямих наслідків страхового випадку, забезпечення лікарськими засобами та виробами медичного призначення, засобами реабілітації, колясками, протезно-ортопедичними виробами, медичним доглядом і побутовим обслуговуванням, медичною реабілітацією, санаторно-курортним лікуванням тощо.

Упродовж 2020 року Фонд направив на фінансування медичних і соціальних послуг 321,2 мільйона гривень. Потерпілим було надано 34 345 послуг.

Крім фінансування медико-соціальних послуг, у разі настання страхового випадку внаслідок нещасного випадку на виробництві або профзахворювання, ФССУ здійснює такі виплати:

1) допомогу у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю до відновлення працездатності або встановлення інвалідності;

2) одноразову допомогу в разі стійкої втрати професійної працездатності або смерті потерпілого;

3) щомісячну страхову виплату в разі часткової чи повної втрати працездатності, що компенсує відповідну частину втраченого заробітку потерпілого;

4) страхову виплату потерпілому

27 Січня 2021 15:47Актуально

КОМПЕНСАЦІЇ ВІД ФОНДУ СОЦІАЛЬНОГО СТРАХУВАННЯ УКРАЇНИ ЗА ЧАС ІЗОЛЯЦІЇ ВІД COVID-19 ПЕРЕВИЩИЛИ 100 МЛН ГРН

 

 

 

Понад 87 тисяч застрахованих осіб знаходились на оплачуваній за кошти Фонду соціального страхування України самоізоляції під медичним наглядом з початку пандемії. Станом на сьогодні Фонд прийняв на оплату відповідні листки непрацездатності для компенсації втраченого за час ізоляції заробітку на загальну суму більше 100 мільйонів гривень.

Зокрема, на самоізоляції знаходились 12 475 медичних працівників, сума компенсацій за кошти Фонду склала для них 21,5 мільйонів гривень.

Допомога фінансується ФССУ на підставі лікарняного листка, виданого із зазначенням причини непрацездатності «ізоляція від COVID-19 – 11».

Направлення на самоізоляцію під меднаглядом здійснює лікар у разі контакту застрахованої особи з хворим на COVID-19 – Фонд компенсує втрачений за цей час заробіток з метою протидії поширенню коронавірусної інфекції.

На період карантину відкрити відповідний листок непрацездатності можливо у дистанційному режимі – для цього працівник має телефоном звернутись до свого сімейного лікаря.

Сума компенсації втраченого за період самоізоляції заробітку складе 50% середнього доходу незалежного від тривалості страхового стажу та 100% – для медичних працівників. ФССУ здійснює фінансування,

27 Січня 2021 15:17Інформує ОЦЗ

Чи передбачені законодавством додаткові гарантії для певних категорій вивільнюваних працівників?

Під час реорганізації підприємства, установи чи організації роботодавці мають враховувати норми законодавства про працю, що надають окремим категоріям працівників переважне право залишитися на роботі, а деякі категорії працівників взагалі убезпечені від вивільнення, крім випадків ліквідації підприємства, установи чи організації.

Так, убезпечені від вивільнення (крім випадків, коли установа ліквідується), вагітні жінки, жінки, які мають дітей віком до трьох років, одинокі матері (одинокі батьки).

У випадку, коли установа ліквідується, роботодавець має вживати заходів щодо вирішення питань зайнятості таких категорій громадян.

Звільнення неповнолітніх під час реорганізації допускається у виняткових випадках, із обов’язковим працевлаштуванням і за згоди служби у справах дітей (ст. 198 КЗпП).

Категорії працівників, які мають переважне право залишитися на роботі, визначені статтею 42 КЗпП. Серед них, зокрема:

• учасники бойових дій;

• сімейні, за наявності двох і більше утриманців;

• особи, в сім’ях яких немає інших

26 Січня 2021 13:00Актуально

Кому і як підвищать пенсії в 2021 році

 

 

На 2021 рік заплановано п’ять етапів підвищення пенсій для різних категорій пенсіонерів

Січень.

Нагадаємо, що у січні  проведено перерахунок пенсійних виплат у зв’язку з підвищенням із січня 2021 року показника мінімальної заробітної плати в Україні, визначеної Законом України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» (6000 грн).

Березень.

Індексація пенсій з 1 березня (планується в середньому на 11%).

Квітень.

Автоматичний перерахунок пенсіонерам, які працюють, з урахуванням заробітної плати в період роботи й набутого стажу роботи.

Для працюючих пенсіонерів перерахунок пенсій з використанням нового показника мінімальної заробітної плати здійснюється після звільнення з роботи або припинення ними підприємницької діяльності.

Липень.

Планується підвищення прожиткового мінімуму з 1769 грн до 1854 грн та збільшення надбавок, підвищень до пенсії (надбавки за понаднормовий стаж, надбавок і підвищень учасникам та інвалідам війни, учасникам ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, пенсії за особливі заслуги тощо), збільшення мінімальної пенсії до 1 854 грн.

Встановлення щомісячної доплати до пенсії до 400 гривень для пенсіонерів віком 75-80 років та мінімальної пенсійної виплати 2500 грн за наявності у них страхового стажу

25 Січня 2021 14:22Інформація

Рекомендації мінрегіону щожо поводження з побутовими відходами

Рекомендаціїі Мінрегіону щодо поводження з побутовими відходами під час карантину можливо завантажити за посиланням: https://drive.google.com/drive/folders/1iH7ChlQk8OmYpkkURYBOloQGbaPQ7ZD o?usp=sharing.

 

 

othody_on_print+2mm_obrezka.pdf

 

 

othody_on_print (1).pdf

21 Січня 2021 09:22Інформація

У 2020 році до Держенергонагляду надійшло понад двох тисяч звернень громадян

 

 

Протягом 2020 року до Державної інспекції енергетичного нагляду України надійшло 2 337 звернень громадян. З них до центрального апарату надійшло 1 568 звернень, 634 – до територіальних органів та 145 скарг зі спірних питань щодо приєднання до електричних мереж.

У кожному третьому зверненні (480 із 1 568), що надійшли до апарату Держенергонагляду, порушувалось питання незадовільної якості надання послуг з електропостачання та теплопостачання. Понад 600 звернень стосувались таких питань:

  • неправомірних дій чи бездіяльності оператора системи розподілу (ОСР), суб’єкта господарювання у сфері теплопостачання (203 звернення);
  • припинення (відновлення) електропостачання (220 звернень);
  • незадовільного технічного
13 Січня 2021 12:07Прес-випуск

Про індекси споживчих цін  на товари та послуги

 

 

 

За розрахунками Держстату, показник рівня інфляції за  2020р. в області становив 105,2%, в Україні – 105%.

За 2020 рік на споживчому ринку області зростання цін на продукти харчування та безалкогольні напої становило 4%. При цьому найбільше         (на 54,6% та 35,5% відповідно) подорожчали цукор та яйця, на 11–22,2% – макаронні вироби, олія соняшникова, продукти переробки зернових. На 2,1–8,3% зросли ціни на безалкогольні напої, сири, кисломолочну продукцію, рис, хліб, яловичину, фрукти. Водночас овочі стали дешевшими на 11,3%, сало – на 10,6%, м'ясо птиці – на 5,8%, свинина – на 4,5%.

Тютюнові вироби подорожчали на 20,3%.

Ціни (тарифи) на природний газ збільшилися на 61,1%.

Проїзд в автодорожньому пасажирському транспорті став дорожчим на на 1,7%, проте паливо та мастила знизилися в ціні на 17,7%.

Вартість місцевого телефонного зв'язку зросла на 17%, поштових послуг – на 12,5%, Інтернету – на 11,6%.

 

 

 

 

 

Головне управління статистики у Чернігівській області

12 Січня 2021 08:22Актуально

Питання зниження тарифів на газ для населення обговорили на енергетичній нараді під головуванням Володимира Зеленського

 

 

Глава держави поставив уряду завдання терміново розв'язати питання з тарифами на газ для населення. Відповідна енергетична нарада під головуванням Володимира Зеленського відбулася в Офісі Президента.

У нараді взяли участь Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, тимчасовий виконувач обов’язків міністра енергетики Юрій Вітренко, міністр фінансів Сергій Марченко, міністр соціальної політики Марина Лазебна, керівник Офісу Президента Андрій Єрмак та його заступники.

«Тарифи на газ для населення мають бути справедливими. Ціна на газ зростає на ринку через погодні умови та інші причини, які склалися в Європі, і ми не можемо дозволити зростання ціни для наших громадян», – наголосив Володимир Зеленський.

На нараді було повідомлено, що Кабінет Міністрів готує системні рішення щодо вибудовування балансу на енергетичному ринку.

Юрій Вітренко представив попередній план із суттєвого зниження тарифів на газ та встановлення ціни, яка була б справедливою з точки зору споживача.

Рішення, які обговорювалися на енергетичній нараді, передбачають також збереження макрофінансової стабільності, розвиток чесної конкуренції на ринку та допоможуть уникнути фінансового дисбалансу.

За повідомленням офіційного сайту Президента України

11 Січня 2021 10:36Подія

Україна отримає ще 1,9 мільйона доз вакцини проти COVID-19 у максимально короткі терміни. Підписано контракт про постачання

 

 

На виконання завдання Президента України Володимира Зеленського Міністерство охорони здоров’я уклало контракт про постачання на територію України в максимально короткі терміни вакцини виробництва компанії Sinovac Biotech проти респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2. 

Переговори МОЗ вело з вересня 2020 року. Складність у проведенні перемовин зумовлена гострою глобальною конкуренцією за справді якісні та безпечні вакцини. Всі без винятку цивілізовані держави світу намагаються домовитися про закупівлю такої вакцини в умовах, коли надійні виробники ще не можуть повністю задовольнити глобальну потребу.

Sinovac Biotech є найбільшою китайською компанією з виробництва вакцин. Щорічно вона виготовляє від 300 до 500 мільйонів доз вакцин, які схвалені в 34 країнах світу. Компанія розробила та вивела на ринок вакцини проти гепатиту А і В, вірусів грипу, включно з пташиним, паротиту. Рішення про закупівлю вакцини Sinovac Biotech проти COVID-19 у кількості 50 мільйонів доз вже ухвалила зокрема Туреччина.

Україна використовуватиме вакцину Sinovac Biotech для захисту насамперед тих громадян, які мають критичний ризик інфікування, та тих, хто виконує критичні функції у боротьбі з пандемією. Щеплення буде безкоштовним.

Володимир Зеленський відзначив, що контракт укладено саме

<<<1 - 11 з 6360>>>