back

Вакцинація від COVID-19 має проводитися лише якісними зареєстрованими препаратами

15 січня 2021

В першу чергу щеплення від COVID-19 буде запропоновано найбільш вразливим категоріям: медичним працівникам, які працюють із хворими на коронавірус, працівникам лабораторій, водіям екстреної меддопомоги, а також особам, які перебувають у спеціалізованих закладах (інтернатах, будинках для осіб похилого віку тощо). Далі вакцинуватимуть педагогів, військових, тощо.

Процес щеплення розпочнеться у 1 кварталі 2021 року і триватиме впродовж наступних двох років. Про це розповів в.о. голови Чернігівської облдержадміністрації Олександр Савченко.

За його словами центральна влада робить все можливе для отримання якісної та ефективної вакцини. Робота проводиться за декількома напрямами одночасно - в рамках системи COVAX, прямого замовлення у компаній-виробників та взаємодії із країнами-донорами, які можуть передати нашій країні надлишкові кількості вакцин. Аби не зірвати перемовини із країнами-постачальниками, деталі переговорів не оприлюднюються.

Україна налаштована на придбання вакцини з підтвердженою ефективністю, яку будуть використовувати наші західні країни-партнери. Частина вакцин буде безкоштовною для українців. На них кошти виділяють країни з високим рівнем доходу. Це переважно західні демократичні уряди країн-партнерів, а також приватні компанії.

Щодо російських вакцин, то довіри до них нема, оскільки Росія веде збройну та інформаційну агресію проти України. До того ж не існує наукових доказів, що російська вакцина безпечна. Жодна з європейських країн не погодилась нею вакцинувати своїх людей.

Отже, нагадаємо, що в Україні вакцинація проходитиме в п'ять етапів.

Перший — передбачає вакцинацію людей із критичним ризиком інфікування та розвитку COVID-19.
Другий — вакцинація людей з надзвичайно високим ризиком інфікування та розвитку COVID-19 та тих, хто надає медичні послуги.
Третій — вакцинація людей з високим ризиком інфікування та розвитку COVID-19 та тих, які виконують функції з підтримки безпеки та життєдіяльності держави.
Четвертий — вакцинація людей з підвищеним ризиком інфікування та розвитку COVID-19 та тих, які виконують функції з підтримки безпеки та життєдіяльності держави.
П’ятий — вакцинація інших категорій населення, які не входять до пріоритетних груп. Йдеться про людей віком до 59 років без супутніх захворювань.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації