back

Сьогодні День вишиванки — День родоводу!

21 травня 2020

Щороку в третій четвер травня українці відзначають День вишиванки – свято самобутнє і самодостатнє, не прив'язане до жодного державного чи релігійного. Воно покликане берегти та шанувати давні традиції нашого народу.
Цьогоріч – День вишиванки припадає на 21 травня. Традиційно сьогодні фахівці райдержадміністрації змінили свої ділові костюми на вишите українськими кольорами вбрання, на знак єдності та підтримки одне одного.

День вишиванки 2020 присвячується українській родині та родоводу.

Пандемія дала можливість зупинитися та осмислити, що насправді є дуже важливим – турбота про старше покоління та виховання освіченого, гуманного прийдешнього.

Довідково. Акцію «Всесвітній день вишиванки» започаткували у 2006 році студенти факультету історії, політології та міжнародних відносин Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. Вони вибрали день, коли всі разом одягнули вишиванки.

Досить швидко ця акція переросла у свято всеукраїнського рівня. До нього стали долучатися представники української діаспори по всьому світу, а також прихильники України.

За повір'ям, сорочку для немовляти мала вишити мати або бабуся. Під час тонкої роботи майстрині співали пісень і молилися. У вишивці сакральне значення має все — нитки, походження тканини, орнамент, кількість стібків і кольори.

У 1876 році Олена Пчілка видала альбом українських вишиванок, після чого в Європі почався бум української вишивки, а в самій Україні з’явилися перші наукові дослідження історії цього національного одягу.

До речі, українським майстриням відомо близько 250 видів вишивальних швів, що базуються на 20 техніках. У кожного регіону вона своя. І хоч чітких меж використання певної техніки вишивки ніколи не було (люди, спілкуючись, передавали, навчали один-одного особливостям ремесла свого краю), та деякі риси відрізняли кожну область від іншої.

Наприклад, для Чернігівщини характерні білі вишивки. Візерунок виконували білими нитками з кольоровими елементами, орнамент мав рослинний або ж абстрактний вигляд. Традиційною також є і вишиванка з бісером. Вишивали дуже дрібними стібками. Використовували тонкі нитки, що вимагало від рукодільниць надзвичайної майстерності. Щоб підсилити загальну виразність вишивки, в ній використовували два або більше типів швів, наприклад, прозорі із гладдю. Дуже популярною була й ажурна вишивка.

У моді в 2020 році продовжують залишатися як традиційні вишиванки у вигляді сорочок, так і вишиванки-сукні різних кольорів і фасонів. Такий одяг можна вдягти і на прогулянку, і на свято, і на роботу.

Також у моді вишиванки на сучасний лад – з несподіваними малюнками та квітами. Кожен може дібрати свою за смаком.

Що символізують основні кольори вишиванок?

  • Червоний колір – символізує любов до людини, життя, енергію сонця, радість.

  • Білий колір – символ невинності й оберіг від нещастя та лихого ока.

  • Чорний колір – це багатство і достаток.

  • Золотий або жовтий – справжній символ меду і пшениці, добробуту, достатку, багатства і радості.

  • Зелений – жіночий колір, колір усього живого.

  • Синій колір – символ неба і води, звільнення від недуг і душевного спокою.

Тож одягайте вишиванку на будь-який смак і колір де б ви не були! Заповнюйте інфопростір світлинами своїх родин у вишиванках!

 
 
Головний спеціаліст з питань інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю
апарату районної державної адміністрації