back

ProZorro заощадило в районі більше 1 мільйона гривень бюджетних коштів

14 лютого 2020

Ріпкинщина активно проводить електронні закупівлі у системі ProZorro.

У 2019 році розпорядниками коштів Ріпкинського районного бюджету через електронну систему ProZorro успішно проведено більше 140 допорогових закупівель товарів, робіт і послуг, що дало можливість зекономити 21,2 % бюджетних коштів, а це більше 1 мільйона гривень.

Питома вага бюджетних коштів, використаних розпорядниками Ріпкинщини через електронну систему ProZorro, склала 51,3%, що на 7,6% перевищує середній показник по Чернігівській області (середньообласний показник – 43,7%).

Найактивнішим учасником ProZorro є КНП «Ріпкинська центральна районна лікарня», тогоріч через електронну систему заклад закупив понад 72% товарів, робіт і послуг.   

До речі, за чотири роки Prozorro пройшла шлях від волонтерського стартапу до системи, в якій працюють всі державні установи та зареєстровано понад 200 тисяч підприємців. Загальна кількість торгів з часу запуску системи сягнула більше 4 млн, а економія перевищила 100 млрд грн. Система накопичила 100 терабайт даних про закупівлі, і  кожен громадянин може подивитися, як і на що витрачаються його кошти.

Нагадаємо, з 19 квітня 2020 року  набуває чинності нова редакція закону про публічні закупівлі, яка передбачає підвищення відповідальності за порушення у закупівлях та штрафи від 25 тисяч грн для закупівельників до 170 тисяч грн для керівників державних установ. 

Серед інших норм закону — зниження порогу для необхідного використання Prozorro з 200 тис до 50 тис гривень, поява нового інструменту для боротьби з демпінгом, удосконалення оскарження тендерів в Антимонопольному комітеті (бізнесу повертатиметься плата за задоволену скаргу). 

 

 

За інформацією відділу економічного та агропромислового
розвитку, торгівлі та інфраструктури райдержадміністрації