back

До уваги органів місцевого самоврядування!

20 січня 2020

         Ріпкинський районний сектор філії Державної установи «Центр пробації» в Чернігівській області, відповідно до ст. 30-1 та 321-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, а також відповідно до ст. 39 Кримінально-виконавчого кодексу України, просить вас визначити види робіт для порушників, на яких судом накладено адміністративне стягнення у вигляді громадських робіт, та осіб, засуджених до покарання у виді громадських робіт, та перелік об’єктів, на яких правопорушники виконуватимуть такі роботи у 2020 році.

         Відповідно до ст. 30-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, громадські роботи полягають у виконанні особою, яка вчинила адміністративне правопорушення, у вільний від роботи чи навчання час безоплатних суспільно корисних робіт, вид яких визначають органи місцевого самоврядування.

         Ст. 39 ч. 1 Кримінально-виконавчого кодексу України передбачає, що на власника підприємства, установи, організації або уповноважений ним орган за місцем відбування засудженим покарання у виді громадських робіт покладається:

         погодження з уповноваженим органом з питань пробації переліку об'єктів, на яких засуджені відбувають громадські роботи, та видів цих робіт;

контроль за виконанням засудженими визначених для них робіт та дотриманням правил техніки безпеки;

         своєчасне повідомлення уповноваженого органу з питань пробації про ухилення засудженого від відбування покарання та переведення його на інше місце роботи, появу на роботі в нетверезому стані, у стані наркотичного або токсичного сп'яніння, порушення громадського порядку;

         ведення обліку та щомісячне інформування уповноваженого органу з питань пробації про кількість відпрацьованих засудженим годин і його ставлення до праці.

         У відповідності до Закону України від 7 грудня 2017 року № 2234 – VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку примусового стягнення заборгованості зі сплати аліментів» введено новий вид адміністративного стягнення – суспільно корисні роботи. Сутність яких полягає у виконанні особою, яка вчинила адміністративне правопорушення, оплачуваних робіт.

         Звертаємо вашу увагу, що вид таких робіт і перелік об’єктів, на яких порушники повинні їх виконувати, визначає відповідний орган місцевого самоврядування (ст. 31-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення).

         За виконання суспільно корисних робіт порушнику нараховується плата за виконану ним роботу, яка здійснюється погодинно за фактично відпрацьований час у розмірі не меншому, ніж установлений законом мінімальний розмір оплати праці.

         Відповідно до ст. 325-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення на власника підприємства, установи, організації або уповноваженого ним органу за місцем виконання порушником суспільно корисних робіт покладається:

         погодження з органом центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері виконання кримінальних покарань, переліку об’єктів, на яких порушники виконують суспільно корисні роботи, та видів таких робіт;

контроль за виконанням порушниками призначених їм робіт;

         своєчасне повідомлення органу центрального органу виконавчої влади, визначеного абзацом другим цієї статті, про ухилення порушника від виконання суспільно корисних робіт;

         ведення обліку та інформування органу центрального органу виконавчої влади, визначеного абзацом другим цієї статті, про кількість відпрацьованих порушником годин;

         нарахування плати порушнику за виконання суспільно корисних робіт та перерахування її на відповідний рахунок органу державної виконавчої служби для подальшого погашення заборгованості зі сплати аліментів.

         Одночасно, відповідно до ст. 129-1 Конституції України «судові рішення є обов’язковими до виконання», а також ст. 18 Цивільного процесуального кодексу України встановлює, що «судові рішення, що набрали законної сили, обов’язкові для всіх органів державної влади і органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, посадових чи службових осіб та громадян і підлягають виконанню на всій території України, а у випадках, встановлених міжнародними договорами, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, – і за її межами». За невиконання судового рішення передбачена кримінальна відповідальність на підставі ст. 382 Кримінального кодексу України.

 

Ріпкинський районний сектор філії Державної установи «Центр пробації» в Чернігівській області