back

В єдності наша сила: у Ріпках відзначили День Соборності України

22 січня 2020

Щороку 22 січня у річницю проголошення Акта Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки Україна відзначає День Соборності. День соборності України є одним із найважливіших державних свят для українського народу. 102 роки тому була проголошена незалежність України, а 101 рік тому відбулося об’єднання більшості українських земель в соборній українській державі. В часи Української революції Україна стала суб'єктом міжнародних відносин і встановила дипломатичні відносини між багатьма державами світу. Сьогодні Україна знову відтоює територіальну цілісність у війні із зовнішнім агресором - Російською Федерацією.

З цієї нагоди сьогодні у Ріпкинському районному історико-краєзнавчому музеї відбувся тематичний захід. Участь у заході взяли, зокрема, заступник голови Ріпкинської райдержадміністрації Світлана Тризна, заступник голови районної ради Світлана Ткаченко, ріпкинський селищний голова Сергій Гарус.

Акт Злуки став однією з ключових подій Української революції 1917–1921 років і справив величезний вплив на боротьбу українців за незалежність і становлення української нації у XX столітті. Це було історичне об’єднання українських земель в одній державі. Подія увінчала соборницькі прагнення українців Наддніпрянщини та Наддністрянщини щонайменше від середини XIX століття, відтак залишається основоположною для традицій українського державотворення. Довідково: урочисте проголошення Акта Злуки – об’єднання Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки відбулося 22 січня 1919 році на Софійському майдані в Києві за участі представників Директорії УНР, міністрів, дипломатичного корпусу, духовенства. Наступного дня – 23 січня 1919 року – в приміщенні Оперного театру розпочав роботу Всеукраїнський трудовий конгрес – вищий тимчасовий законодавчий орган УНР. Участь у ньому взяли понад 400 делегатів, що представляли всі регіони України. 23 січня 1919 року Трудовий Конгрес затвердив ухвалу Української Національної Ради ЗУНР та Універсал Директорії УНР про об’єднання УНР і ЗУНР в єдину Україну.

Завідуюча музеєм Оксана Захарова-Забаровська ознайомила присутніх з експозицією Героям Небесної Сотні та учасникам АТО.

Учасники заходу мали змогу переглянути викладку літератури, підготовлену районною бібліотекою для дорослих, "Соборна Україна: від ідеї - до життя"

Далі хвилиною мовчання присутні вшанували борців усіх поколінь за волю, незалежність і соборність України та поклали квіти до пам’ятного знаку «Борцям за волю і незалежність України», меморіального комплексу Героям АТО та Небесної сотні, пам’ятних знаків у парку Слави смт Ріпки, на могили загиблих учасників АТО Дмитра Куриленка, Дмитра Шелупця на кладовищах у Ріпках.

 
 
 
 


Головний спеціаліст з інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю
апарату районної державної адміністрації