back

Суспільство повинно зробити все можливе аби люди з особливими потребами почували себе повноцінно: засідання за "круглим столом"

29 листопада 2019

Міжнародний день людей з інвалідністю встановлений ООН у 1992 році, відзначається 3 грудня. Цей день не є святом, а покликаний привернути увагу суспільства до проблем цих людей, захисту їхніх прав, гідності й благополуччя. За тим, як суспільство ставиться до людей з інвалідністю, в тому числі – до дітей, визначається рівень цивілізованості країни.

Про це говорили сьогодні, 29 листопада, у райдержадміністрації під час засідання круглого столу на тему "Виконання Державної цільової програми "Національний план дій з реалізації Конвенції по правам інвалідів на період до 2020 року" за участю заступника голови РДА Світлани Тризни.

- Ми повинні докласти максимум зусиль аби люди з особливими потребами отримували всі послуги і почували себе повноцінно. Дуже важливо інтегрувати "особливих діток" у звичайне життя, щоб вони навчалися в загальних школах і мали змогу спілкуватися, розуміти один одного, - зазначила Світлана Тризна.

На Ріпкинщині проживає 2462 особи з інвалідністю, в тому числі: внаслідок війни – 111 осіб, в т.ч. 2 - з числа АТО, від загального захворювання – 1054 особи, від трудового каліцтва – 51, з дитинства – 792 осіб, внаслідок аварії на ЧАЕС – 368 осіб та дітей з інвалідністю до 18 років – 86.

Із 1769 школярів району, 28 - діти з особливими потребами. У 5 закладах освіти району діє 15 інклюзивних класів, у яких навчається 17 "особливих" дітей під супроводом асистента вчителя.

28 березня цього року у Ріпкинському районі на базі Ріпкинської ЗОШ І-ІІІ ступенів №2 утворено комунальну установу Ріпкинський інклюзивно-ресурсний центр Ріпкинської районної ради Чернігівської області. Мета - забезпечення права дітей з особливими освітніми потребами від 2 до 18 років на здобуття дошкільної, загальної середньої освіти, шляхом проведення комплексної психолого-педагогічної оцінки розвитку дитини з особливими освітніми потребами, надання їм психолого-педагогічної допомоги. З дітьми тут працюють практичний психолог, вчитель-логопед та вчитель-дефектолог.

Для надання логопедичної допомоги при відділі освіти РДА працює логопедичний пункт, який обслуговує 37 дітей дошкільного та молодшого шкільного віку.

На обліку у службі зайнятості району цьогоріч перебувало 20 осіб з інвалідністю, 10 - працевлаштовані, з них 4 - пройшли навчання та 1 особа відкрила власну справу.

В районі діє Програма відшкодування вартості проїзду хворих з хронічною нирковою недостатністю на 2018-2019 роки, загальна сума відшкодованих коштів за поточний рік склала для 2 осіб 20,3 тисячі гривень.

Цьогоріч з 57 підприємствами-виробниками укладено договори для забезпечення осіб з інвалідністю технічними та іншими засобами реабілітації на 968 тисяч гривень, видано 238 засобів реабілітації 125 особам з інвалідністю. Ще з 4 підприємствами-виробниками технічних засобів реабілітації розпочата процедура укладення договорів.

Згідно законодавства, цьогоріч виплачено компенсацію замість санаторно-курортної путівки 19 особам з інвалідністю внаслідок війни та 2 особам з інвалідністю від загального захворювання.

Відповідно до Закону України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” отримувачами різних видів допомог та компенсацій є 651 особа. Протягом звітного періоду перебувало на обліку для забезпечення санаторно-курортною путівкою 119 осіб, з них 68 осіб забезпечені путівками для оздоровлення.

У відділенні соціальної допомоги вдома Ріпкинського районного територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) на обслуговуванні перебуває 52 особи з інвалідністю, яким 55 соціальних робітників надають 39 видів послуг. 86 - з інвалідністю скористались послугами відділення організації надання адресної натуральної та грошової допомоги.
















Головний спеціаліст з інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю
районної державної адміністрації