back

Як створити безпечне інформаційне середовище? Говорили з Андрієм Куликовим

13 листопада 2019

Питання інформаційної безпеки та активізації місцевих медіа як однієї з її складових представники ЗМІ Чернігівщини обговорили вчора під час спілкування з відомим журналістом, медіаекспертом, співзасновником «Громадського радіо» Андрієм Куликовим.

Ініціатором зустрічі став Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації. Його директор Ігор Слезко поінформував, що зустріч організовано на виконання обласної Програми підтримки розвитку інформаційної та видавничої сфер Чернігівщини, висловив сподівання, що практику спілкування місцевих журналістів з фахівцями всеукраїнського та міжнародного рівня буде продовжено, подякував телерадіокомпанії «Свобода ФМ» за сприяння в організації зустрічі.

Інформаційна безпека — поняття набагато ширше, ніж зазвичай вважають, — зазначив Андрій Куликов. — Мільйони людей саме від журналістів дізнаються про прийнятний спосіб поведінки. …І якраз розвиток місцевих медіа є ключем до максимальної поінформованості суспільства.

На Чернігівщині, особливо на прикордонних її територіях, переважає російський (або білоруський) контент. Питання: як ефективно протидіяти такій пропаганді?

На думку Андрія Куликова, — тільки створенням якісного власного інформаційного продукту. Адже заборона у даному випадку не дасть бажаного результату або він буде нетривалим. Тож на зміну пропагандистським каналам РФ мають прийти вітчизняні, цікаві саме для українського глядача або слухача. І кому, як не місцевим журналістам, краще знати, що цікавить людей у Сіверській глибинці.

Обговорили у діалозі і роль журналіста у житті суспільства, адже протягом кількох останніх років її свідомо применшували. Зійшлися на думці, що основне завдання медійників — доносити до людей правду. Не брехати і не замовчувати. Тільки так можна створити безпечне інформаційне середовище, протидіяти фейкам та антиукраїнській пропаганді.

Хочеш, щоб тебе почули, починай з головного, радить медіаексперт. Адже люди мають безліч своїх проблем і їх, здебільшого, мало цікавить чиясь окрема думка. Андрій Куликов поділився з присутніми корисними історіями з власного журналістського досвіду та надав практичні поради з організації місцевого радіомовлення, яке, на його думку, є найбільш ефективним та доступним регіональним ЗМІ, найближчим до людей, їх потреб у поінформованості та можливості висловитись.

Департамент інформаційної діяльності та
комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації