back

Геннадій Поляк: Від дотримання громадянами правил безпеки з вогнем залежить збереження екосистем району

12 вересня 2019

З початку року на території Ріпкинського району виникло 142 пожежі, з них 104 - сухої трави та сміття на відкритій території, що складає 73% від загальної кількості пожеж. В результаті пожеж у вогні загинуло 5 осіб.

За період 30 серпня по 11 вересня 2019 року виникло 17 пожеж в екосистемах загальною площею близько 30 гектарів, з них загоряння у Любечі та торфу біля с. Буянки. Головна причина - необережне поводження з вогнем громадян.

Як попередити пожежі в екосистемах району, обговорили сьогодні, 12 вересня, на засіданні районної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Ріпкинської райдержадміністрації голова РДА Геннадій Поляк, заступник голови РДА Світлана Тризна, заступник начальника управління ДСНС у Чернігівській області Олександр Бобро, начальник відділу з питань житлово-комунального господарства та цивільного захисту РДА Віктор Кравець, начальник відділу агропромислового розвитку РДА Юрій Лемешко, начальник районного відділу У ДСНС у Чернігівській області Анатолій Криса, начальник Ріпкинського відділення поліції ГУНП у Чернігівській області Юрій Іванішев, головний спеціаліст державної екологічної інспекції у Чернігівській області Віктор Бабенко, головний лісничий ДП «Добрянське лісове господарство» Денис Землянко, головний лісничий ДП «Ріпки агролісгосп» Ігор Сірий за участю сільських, селищних голів.

- Перш за все, громадяни повинні розуміти ймовірні наслідки, не провокувати пожежі на відкритих територіях, бути особливо обережними та дотримуватись правил безпеки у поводженні з вогнем. В свою чергу, всі відповідальні служби знаходяться у постійній готовності. Необхідно продовжувати проведення роз'яснювально-профілактичної роботи серед населення, в тому числі серед дітей, із показом відеороликів та інших наочних матеріалів, - зазначив голова райдержадміністрації Геннадій Поляк.

Як повідомив заступник начальника управління ДСНС у Чернігівській областіначальник Олександр Бобро, внаслідок сухої та спекотної погоди протягом останнього місяця на території Чернігівської області спостерігається найвищий 5 клас пожежної небезпеки, що значно збільшило кількість виникнення пожеж у природних екологічних системах».

З початку року на Чернігівщині виникло 1454 пожежі сухої трави та сміття на відкритих територіях, 31 пожежа у лісових масивах, 3 - на сільгоспугіддях та 44 пожежі на торфовищах.

Внаслідок спалювання сухої рослинності 4 особи загинули та 2 - отримали травми різного ступеня (трагічні випадки загибелі сталися у Чернігівському, Прилуцькому та Ніжинському районах, травмування у Прилуцькому та Чернігівському районах), знищено та пошкоджено 137 будівель та споруд житлового сектора. Площа, пройдена вогнем склала близько 5 тисяч гектар.

На даний час продовжується ліквідація 6 пожеж торфу (у Ніжинському, Ріпкинському, Сосницькому, Сновському та Чернігівському районах), де залучено 67 осіб особового складу та 16 одиниць спеціальної техніки ДСНС, і від місцевих органів влади 12 осіб та 8 одиниць техніки.

Нагадаємо, що за самовільне випалювання рослинності або її залишків передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність.

Всі відповідальні служби поширюють превентивну інформацію та тримають наготові наявні технічні засоби боротьби з вогнем, у разі необхідності, направляють працівників на ліквідацію пожеж та, з метою моніторингу стану з пожежами в природних екосистемах, виявлення і притягнення до адміністративної та цивільної відповідальності порушників природоохоронного законодавства, проводять спільні рейди.
















Головний спеціаліст з інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю
районної державної адміністрації