back

Десикація рослин - важливий агротехнічний прийом

10 вересня 2019

Хімічне сушіння - десикація рослин - важливий агротехнічний прийом, який проводять перед збиранням урожаю з метою прискорення дозрівання різних сільськогосподарських культур шляхом зменшення вмісту вологи в рослинах.

Десикація - відповідальний і суворо контрольований захід. Під час внесення десикантів слід дотримуватися загальних правил та санітарно-екологічних норм, пов'язаних із проведенням подібних хімічних робіт. Особливу увагу звертають на застережні заходи у разі близького розміщення культур, які не підлягають хімічному підсушуванню, або ж багаторічних насаджень. Результатом проведення даного заходу є припинення рослинами вегетації, одночасного і дружнього достигання, прискорення збирання на 7-10 днів. Зменшується ураження хворобами, підвищується продуктивність комбайнів, якість і урожайність насіння, збільшується вихід олії з 1 гектара, зменшуються витрати енергоносіїв.

Враховуючи важливість проведення даного агротехнічного заходу та поважаючи право громадян на безпечні та комфортні умови проживання і господарювання, необхідно обов’язково додержуватись регламентів застосування, а саме авіаційним методом можуть бути застосовані тільки ті пестициди, що пройшли державну реєстрацію і включені в Перелік препаратів, дозволених до авіаційного застосування в Україні.

Виконання авіаційних робіт по застосуванню пестицидів у сільському господарстві повинно здійснюватися у відповідності до вимог Державних санітарних правил авіаційного застосування пестицидів і агрохімікатів у народному господарстві України, ДСП 382-96, затверджених наказом МОЗ України від 18.12.96 р. № 382.

При застосуванні пестицидів за допомогою авіації необхідно витримувати визначені ДСП 382-96 санітарно захисні зони від ділянок авіахімічних обробок до інших об’єктів.

Проекти авіаційно-хімічних робіт погоджуються установами Держпродспоживслужби і Мінекобезпеки не пізніше, ніж за 10 діб до початку робіт.

Відповідальність за дотримання вимог санітарних правил і норм при авіаційному застосуванні пестицидів покладається на замовника виконання авіаційних робіт та власника повітряних суден.

Відповідно до ст. 11 Закону України «Про пестициди і агрохімікати», особи, діяльність яких пов’язана з транспортуванням, зберіганням, застосуванням пестицидів і агрохімікатів та торгівлею ними, повинні мати допуск (посвідчення) на право роботи із зазначеними пестицидами і агрохімікатами. Порядок одержання такого допуску визначається Кабінетом Міністрів України. Допуск (посвідчення) на право роботи з пестицидами і агрохімікатами видаються спеціально уповноваженими органами виконавчої влади у сфері захисту рослин, на даний час Головним управлінням Держпродспоживслужби в нашій області, видача здійснюється безоплатно.

Звертаємо увагу, що застосування пестицидів слід проводити за умови суворого додержання регламентів їхнього застосування та відповідності державним стандартам, санітарним нормам та іншим нормативним документам.


Відділ агропромислового розвитку
районної державної адміністрації