back

До уваги громадян та аграріїв! Спалювання стерні – непоправна шкода довкіллю

02 серпня 2019

На сьогоднішній день гостро стоїть питання виникнення значної кількості пожеж, що виникають внаслідок спалювання сухої природної рослинності, стерні, соломи, післязбиральних залишків та сміття. Це призводить до знищення біорізноманіття, тваринного світу, виникає загроза виникнення пожеж в полезахисних лісових смугах, лісах, а іноді й травмування або загибелі людей.

При спалюванні стерні, соломи і поживних залишків згорає гумус найбільш родючого поверхневого шару, внаслідок чого знижується біологічна активність ґрунту. Разом із стернею вогонь знищує безцінну біосферу ланів, яка могла б суттєво підвищити врожайність у наступні роки, а на їх місце приходять патогенні мікроорганізми та бур`яни.

Деякі громадяни та сільгосппідприємства, незважаючи на заборони, щороку спалюють на полях стерню або солому після збирання врожаю.

Застерігаємо Вас щодо передбаченої чинним законодавством адміністративної та кримінальної відповідальності за порушення правил пожежної безпеки, зокрема – за самовільне спалювання стерні, пожнивних залишків, сухої рослинності на землях сільськогосподарського призначення, а саме:

адміністративну – стаття 77-1 КУпАП «Самовіпьне випалювання рослинності або її залишків» – тягне за собою накладення штрафу на громадян від десяти (170 грн) до двадцяти (340 грн) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від п’ятдесяти (850 грн) до сімдесяти (1190 грн) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.)

кримінальну – стаття 245 ККУ «Знищення або пошкодження об’єктів рослинного світу» – караються штрафом від трьохсот (5100 грн) до п’ятисот (8500 грн) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк від двох до п’яти років, або позбавленням волі на той самии строк. Ті самі дії, якщо вони спричинили загибель людей, масову загибель тварин або інші тяжкі наслідки, – караються позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років.

Поряд з цим, нагадуємо про небезпеку для здоров’я людей, яку завдає вдихання диму від спалюваного сухої рослинності.

Крім того, спалювання рослинності не тільки завдає шкоди довкіллю та здоров’ю людей, а й може перерости у неконтрольоване горіння, загрожувати знищенню будівель та споруд житлового сектору, об’єктів господарювання, лісових насаджень.

У зв’язку з вищезазначеним нагадуємо про необхідність дотримання правил пожежної безпеки в умовах природного довкілля, не спалювати стерні, соломи, сухої трави та залишків рослинності, не провокувати таким чином виникнення пожеж, котрі можуть завдати чимало шкоди населенню та навколишньому середовищу.


За повідомленням відділу агропромислового розвитку
районної державної адміністрації