22 липня 2019

В Україні стартувало широкомасштабне загальнонаціональне дослідження STEPS для оцінки ризиків розвитку неінфекційних захворювань


В Україні стартувало широкомасштабне загальнонаціональне дослідження поширеності факторів ризику неінфекційних захворювань STEPS.

Неінфекційні захворювання (НІЗ) – це хворобливі стани, які не передаються від людини до людини, тривало перебігають і повільно прогресують, а також погіршують психоемоційне і фізичне здоров’я. НІЗ є результатом поєднаного впливу генетичних, фізіологічних, екологічних і поведінкових чинників.

Нагадаємо, що неінфекційні захворювання, які часто називають хронічними захворюваннями (НІЗ), є провідною причиною смертності у всьому світі. В Україні неінфекційні захворювання складають 91% від загального числа смертей. Серед провідних НІЗ основними причинами смерті є серцево-судинні захворювання, рак, діабет і хронічні захворювання легенів.

Дослідження STEPS дозволяє оцінити загальний стан здоров’я учасників по декількох показниках та визначити, які несприятливі  фактори впливають на здоров’я. У всьому світі більше 130 країн хоча б один раз брали участь в дослідженні STEPS. У деяких країнах дослідження STEPS проводилося неодноразово, в Україні проводиться вперше.

Дослідження STEPS в Україні проводиться в рамках реалізації Національного плану заходів щодо неінфекційних захворювань для досягнення глобальних цілей сталого розвитку до 2030 року. План розроблений МОЗ України з експертною підтримкою ВООЗ, та затверджений Урядом України 26 липня 2018 року. Реалізація національного Плану передбачає досягнення наступних цілей до 2030 року: на третину зменшити передчасну смертність від неінфекційних захворювань; зупинити зростання захворюваності на ожиріння і діабет, знизити смертність від ДТП та ін. Але ефективність програм держави по досягненню зазначених цілей може бути знижена за рахунок поширеності факторів ризику розвитку НІЗ. Для розробки ефективних методів зниження впливу факторів ризику, необхідна об’єктивна картина їх поширеності. Саме з цією метою проводиться дослідження STEPS.

Дослідження STEPS організовує Міністерство охорони здоров’я України і Всесвітня організація охорони здоров’я в рамках спільного проекту МОЗ України та Світового банку «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей». Дослідження проводять Центр громадського здоров’я МОЗ України та Громадська організація «Український інститут соціальних досліджень імені Олександра Яременка».

Вивчення поширеності основних поведінкових і біологічних факторів ризику НІЗ серед дорослого населення проходить з використанням поетапного підходу ВООЗ до епіднагляду за неінфекційними хворобами (STEPS).

Дослідження складається з трьох кроків:

КРОК 1: інтерв’ю учасників з метою виявлення факторів поведінкового ризику та історії здоров’я, пов’язаної з НІЗ;

КРОК 2: вимірювання зросту та ваги, окружності талії та стегон, артеріального тиску і частоти серцевих скорочень;

КРОК 3: вимірювання біохімічних показників здоров’я:

  • глюкози і ліпідів в крові швидкими тестами;
  • рівень натрію, креатиніну, калію та йоду в сечі.

В перелік факторів ризику НІЗ, які вивчає дослідження, входять:

  • вживання тютюну;
  • вживання алкоголю;
  • гіподинамія (низький рівень фізичної активності);
  • нездорове харчування;
  • надмірна вага і ожиріння;
  • підвищений артеріальний тиск;
  • підвищений вміст глюкози і ліпідів у крові;
  • високий рівень споживання солі;
  • історія НІЗ та їх лікування.

Додатково до стандартного блоку дослідження STEPS, Міністерство охорони здоров’я України прийняло рішення про інтеграцію в дослідження додаткових тем, пов’язаних із інтересами громадського здоров’я, таких як: психічне здоров’я (депресія та самогубство), насильство і травми, рак шийки матки (скринінг та подальший контроль).

Дослідження STEPS проводиться у всіх областях України. Вибірка дослідження включає доросле населення України (міське і сільське) із загальною кількістю потенційних учасників – 7 700 осіб. Учасники дослідження (респонденти) обираються випадковим чином. Участь у дослідженні є добровільною. Інформація, яку надають респонденти, є повністю конфіденційною та буде використана лише з дослідницькою метою. До проведення дослідження залучені професійні інтерв’юери, які пройшли спеціальне навчання.

Важливо відзначити, що обстеження проводитиметься тільки після отримання інформованої згоди учасника. Щоб виключити можливість візитів до громадян будь-яких шахраїв, інтерв’юери будуть мати при собі спеціальні посвідчення.

Збір даних в рамках дослідження STEPS проводиться з червня 2019 року, а результати дослідження очікуються у грудні 2019 року.

Детальну інформацію про дослідження Ви можете знайти на офіційних сайтах:

Центру громадського здоров’я МОЗ України;

Всесвітньої організації охорони здоров’я.

 

Прес-служба Управління охорони здоров’я 
Чернігівської облдержадміністрації