back

У липні ціна на газ для населення зменшиться на 10,4% – Президент обговорив ситуацію на енергетичному ринку України з профільними відомствами

12 липня 2019

Президент України Володимир Зеленський 11 липня зустрівся з представниками НАК «Нафтогаз» і Міністерства енергетики та вугільної промисловості, щоб обговорити ситуацію на енергетичному ринку країни та можливості для зниження ціни на газ для населення.

Представник Президента у Кабінеті Міністрів Андрій Герус наголосив, що на енергетичних ринках України існує проблема монополізації, що не дозволяє споживачам та українській економіці користуватися конкурентною ціною на відповідні ресурси. Але є випадки, коли споживачі виграють від тенденцій конкурентних ринків. Як приклад він навів нещодавню ситуацію з нафтопродуктами: «Ми провели моніторинг цін і побачили, що оптові ціни суттєво знизилися, а АЗС не відреагували. Ми звернули на це увагу, АЗС дослухалися і зменшили ціну приблизно на 1 грн. Тобто 7 млн автомобілістів отримали зниження вартості, і це економія близько 1 млрд грн на місяць на нафтопродуктах».

Водночас актуальним питанням для споживачів залишається ціна на газ та електроенергію. За словами Андрія Геруса, за останні місяці відбулося зниження ціни на газ і є передумови для подальшого здешевлення вже в липні, а сумарне зменшення ціни газу за травень – липень становитиме близько 21%.

Присутній на зустрічі керівник інтегрованого газового бізнесу НАК «Нафтогаз України» Андрій Фаворов повідомив, що нині на європейському газовому ринку збільшився обсяг газу за рахунок пропозиції російського та американського скрапленого палива, що сприяє зниженню оптових цін. І, відповідно, Україна збільшила закупівлю цього енергоресурсу, який закачує у підземні сховища, – вже є 14,2 млрд куб. м, а на початок опалювального сезону планується вийти на 19-20 млрд куб. м. «У липні ми знизимо ціну для населення на 10,4%», – повідомив він і підписав відповідне розпорядження.

Андрій Фаворов також зауважив, що зниження ціни не суперечить умовам співпраці з Міжнародним валютним фондом, оскільки є реакцією на ситуацію на газовому ринку.

Пресслужба Президента України.