back

Геннадій Зубко: Теплопостачальники зменшили споживання газу майже на 32 мільйони кубометрів

21 червня 2019

Сьогоднішню селекторну нараду щодо підготовки до нового опалювального сезону Віцепрем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко розпочав з приємної новини: за попередній опалювальний сезон обсяг споживання природного газу для виробництва теплової енергії скоротився майже на 32 мільйони кубічних метрів і склав 3,48 мільярда кубометрів.

Чернігівщину на засіданні представляли виконуюча обов’язки голови облдержадміністрації Наталія Романова, керівники профільних підрозділів і установ області, представники підприємств тепло-, водо-, газо- та електропостачання.

Також урядовець вказав на незадовільну імплементацію підприємствами комунальної теплоенергетики (ТКЕ) Закону України № 1730 щодо реструктуризації боргів.

— Досі 56% всіх підприємств ТКЕ не уклали угоди щодо реструктуризації боргів з НАК «Нафтогаз«, що впливає на їх фінансову спроможність і отримання номінацій на газ на наступний опалювальний сезон. Це означає, що в реєстр вони зайшли, штрафні санкції на них вже не нараховуються, а з іншого боку — ніяких фінансових зобов’язань вони на себе не взяли. Якщо така ситуація продовжиться, будуть вноситися зміни до Закону України № 1730, у першу чергу, для того, щоб прибрати можливість імітації розрахунків. Можу сказати, це тихий саботаж проведення реструктуризації, — підкреслив Геннадій Зубко.

За його словами, 32 підприємства ТКЕ з цього Реєстру взагалі можуть бути виключені. Він закликав профільних заступників голів ОДА і, у першу чергу, власників таких підприємств ще раз провести аналіз стану укладання таких договорів.

Віцепрем’єр-міністр вказав, що на сьогодні включено до Реєстру 228 підприємств з обсягом кредиторської заборгованості 11 мільярдів гривень. І тільки 91 підприємство ТКЕ уклало договори на реструктуризацію на понад 2,8 мільярда гривень.

— У цій ситуацій я бачу тільки один механізм: списати і не платити штрафні санкції на 7,1 мільярда тим підприємствам, які мають сьогодні таке навантаження. Дати їм можливість укласти договори з реструктуризації, сплатити ці кошти, і таким чином зняти з себе боргове навантаження без пені і штрафів. Але з іншого боку, сильного бажання у цих підприємств рухатися активно в цьому напрямку немає, — зазначив Геннадій Зубко.

Станом на 14 червня списано пені/штрафних санкцій на суму більше 2,7 мільярда гривень.

 

За інформацією пресслужби Віцепрем’єр-міністра України