back

Орендна плата за земельні ділянки: як змінити ставку

14 червня 2019

Аби обговорити питання підвищення розміру орендної плати за земельні ділянки орендарями, сьогодні, 14 червня, в райдержадміністрації відбулась нарада за участю голови районної державної адміністрації Геннадія Поляка, голови районної ради Романа Шупеля, голів сільських та селищних рад, керівників та представників сільськогосподарських підприємств - орендарів та депутатів районної ради.

Сільських, селищних голів та жителів району, котрі здають в оренду земельні ділянки, у зв'язку з підвищенням цін і тарифів, вкрай турбує питання приведення у відповідність до цінової ситуації та підвищення розміру орендної плати за земельні ділянки згідно укладених договорів між орендодавцями та орендарями землі на території району.

Нагадаємо, що з 1 січня 2019 року набрав чинності Закон України №2498-VII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розв'язання питання колективної власності на землю, удосконалення правил землекористування у масивах земель сільськогосподарського призначення, запобігання рейдерству та стимулювання зрошення в Україні». Ключові зміни, які дозволять громадам ефективніше використовувати земельні ресурси, внесено в Земельний кодекс, в Закони України «Про землеустрій», «Про оцінку землі», «Про державний земельний кадастр» тощо.

Тож, згідно нововведень у законодавство, повноваження щодо виділення власникам земельних часток (паїв) земельних ділянок у натурі (на місцевості) із земель, що належали колективним сільськогосподарським підприємствам, та передача в оренду невитребуваних земельних ділянок (паїв), віднесені до сільських та селищних рад.

У п. 284.1 ст. 284 Податкового кодексу України встановлено, що органи місцевого самоврядування встановлюють ставки плати за землю та пільги щодо земельного податку, що сплачується на відповідній території.

Відповідно до вимог п. 288.5 ст. 288 Податкового кодексу України розмір орендної плати встановлюється у договорі оренди, але річна сума платежу:

- не може бути меншою за розмір земельного податку: для земельних ділянок, нормативну грошову оцінку яких проведено, – у розмірі не більше 3 відсотків їх нормативної грошової оцінки, для земель загального користування – не більше 1 відсотка їх нормативної грошової оцінки, для сільськогосподарських угідь – не менше 0,3 відсотка та не більше 1 відсотка їх нормативної грошової оцінки;

- для земельних ділянок, нормативну грошову оцінку яких не проведено, – у розмірі не більше 5 відсотків нормативної грошової оцінки одиниці площі ріллі по області, для сільськогосподарських угідь – не менше 0,3 відсотка та не більше 5 відсотків нормативної грошової оцінки одиниці площі ріллі по області;

- не може перевищувати 12 відсотків нормативної грошової оцінки.

Рішенням дев’ятнадцятої сесії сьомого скликання Ріпкинської районної ради від 21 грудня 2018 року 10-19/VІІ сільським і селищним радам Ріпкинського району рекомендовано з 1 січня 2019 року укладати договори оренди не менше 10% від вартості земельного паю.

Цим же рішенням сільськогосподарським підприємствам-орендарям, що працюють в Ріпкинському районі, рекомендовано встановити з 2019 року орендну плату не менше 10% від вартості земельного паю.

За словами орендарів, по закінченню фінансового року розглядатиметься можливість підвищення відсотків орендної плати за земельні ділянки згідно укладених договорів.






Загальний відділ, організаційної
роботи та контролю апарату
районної державної адміністрації
за інформацією відділу агропромислового розвитку РДА