back

Будьте обережні на водоймах!

11 червня 2019

З настанням теплої погоди збільшилась кількість випадків загибелі на водних об’єктах. До підрозділів МНС щодня надходить інформація про все нові і нові трагічні випадки на річках, озерах та ставках. Головною причиною цьому є людська безпечність та недотримання правил безпечної поведінки під час купання. З цієї причини на території Ріпкинського району вже потонуло 2 особи, в Чернігівській області - 22 особи.

У зв’язку з цим, звертаємось до жителів та гостей району з проханням бути вкрай обережними під час купання на водоймищах та дотримуватись правил безпеки.

Купатися краще після того, як вода прогріється до +18ºС, а повітря – до +25ºС, ранком або увечері, коли немає небезпеки перегріву; плавати не більше 20 хвилин, не доводити себе до переохолодження. Бажано чергувати плавання з рухливими іграми на березі.

Не входити і не пірнати у воду після тривалого перебування на сонці, у стані алкогольного сп’яніння.

Альтернативою обладнаному пляжу може бути лише безпечне для купання місце з поступовим ухилом та твердим і чистим дном.

Небезпечно пірнати в незнайомих місцях та з мостів, влаштовувати небезпечні ігри на воді. Не запливайте далеко, тому що можна не розрахувати своїх сил. Уникайте води зі швидкою течією. Ніколи не плавайте наодинці, особливо якщо не впевнені у своїх силах.

Якщо раптом захопило плином, потрібно, рухаючись за течією, поступово під невеликим кутом плисти до берега.

У місцях, де багато ряски, плисти потрібно біля самої поверхні води, не роблячи різких рухів. Коли руки чи ноги раптом заплуталися в стеблах, зупинитися, прийняти позу «поплавка» і спробувати звільнитися.

Дуже обережно потрібно плавати на надувних матрацах, іграшках, автомобільних камерах: вони можуть спуститися, їх може віднести вітром або плином далеко від берега.

Небезпечно наближатись до суден, човнів і катерів, які пропливають поблизу вас.

Діти повинні купатися під наглядом дорослих, які, у свою чергу, повинні навчити дітей плавати, простежити, щоб вони не запливали за обмежувальні буї, і не допускати грубих ігор у воді. Постійно стежте за поведінкою дітей біля води, контролюйте їх розваги.

Пам'ятайте! Безпечність та нехтування правилами поведінки на водоймах тягне за собою трагічні наслідки! Будьте уважними та обережними, не випробовуйте долю та бережіть найвищу цінність - людське життя! Лише виконуючи правила поведінки на водоймищах ви зможете захистити себе та своїх дітей від лиха!


Ріпкинський районний відділ
Управління ДСНС України в Чернігівській області