back

Дотримуємося правил поводження у прикордонному районі

18 квітня 2019

Ріпкинська районна державна адміністрація нагадує громадянам, що в межах контрольованих прикордонних районів діють визначені законодавством режимні правила. Так, відповідно до Положення про прикордонний режим, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27 липня 1998 року № 1147 зі змінами та доповненнями, громадяни України, іноземці та особи без громадянства в’їжджають у прикордонну смугу та контрольований прикордонний район, перебувають, проживають або пересуваються в його межах на підставі документів, що посвідчують їх особу.

Крім того, іноземці та особи без громадянства повинні мати документи, які підтверджують законність їх перебування на території України. Вказані особи зобов’язані пред’являти відповідні документи на вимогу уповноважених осіб Державної прикордонної служби.

Крім того, водії на вимогу прикордонників повинні зупиняти транспортні засоби, подавати для перевірки документи, що посвідчують особу водія і пасажирів та реєстраційний документ на транспортний засіб, а також дати можливість оглянути транспортний засіб і перевірити номери його агрегатів.

Авіаційні роботи, будь-яке будівництво, вирубка лісу, водокористування, геологічні, дорожні та інші дослідження в межах прикордонної смуги, а також гідротехнічні, землевпорядні, меліоративні та інші роботи, пов’язані із зміною водного режиму прикордонних річок, озер та інших водойм, відео-, кіно- та фотознімання місцевості, туристичні подорожі і стрибки з усіх видів парашутів проводяться після інформування посадових осіб Чернігівського прикордонного загону, у зоні відповідальності якого провадиться така діяльність.

Інформування здійснюється письмово не пізніше ніж за 24 години до початку провадження такої діяльності, зокрема за допомогою факсимільного зв’язку або електронної пошти із зазначенням початку і строку її провадження, прізвища, імені та по батькові осіб, які провадитимуть діяльність.

Нагадуємо також про правила використання маломірних плавзасобів у період навігації, а саме:

1) Облік маломірних суден, інших плавзасобів у прикордонній смузі та контрольованому прикордонному районі ведеться адміністрацією об’єктів базування у порядку, встановленому Чернігівською обласною державною адміністрацією, про що у реєстраційних документах ставиться спеціальна позначка. Після реєстрації в установленому порядку маломірні судна, інші плавзасоби приписуються до об’єктів базування, беруться на облік в місцях базування та забезпечуються постійними місцями для стоянки (зберігання).

2) Протягом 24 годин з часу прибуття у прикордонну смугу або контрольований прикордонний район власники повинні взяти маломірні судна, інші плавзасоби, на облік в адміністрації найближчого об’єкта базування в порядку, встановленому Чернігівською обласною держадміністрацією, про що адміністрації об’єктів базування або місць базування письмово інформують протягом 24 годин після взяття на облік, зокрема за допомогою факсимільного зв’язку або електронної пошти, підрозділи Державної прикордонної служби, у зоні відповідальності яких перебуває відповідний об’єкт базування, місце базування.

Заходи щодо обліку і тримання маломірних суден, інших плавзасобів, здійснюють адміністрації місць базування.

3) Власники зазначених суден, інших плавзасобів та посадові особи, які забезпечують їх зберігання, у разі зникнення, викрадення або втрати іншим шляхом цих суден і плавзасобів, зобов’язані негайно поінформувати про це підрозділи Державної прикордонної служби та вжити заходів до їх розшуку.

4) Випуск маломірних суден, інших плавзасобів здійснюється адміністраціями об’єктів базування після належного оформлення згідно з інструкцією про порядок обліку та випуску маломірних суден, інших плавзасобів, яка затверджуються Чернігівською обласною державною адміністрацією за погодженням з органами охорони державного кордону, в зоні відповідальності яких вони розташовані.

5) Експлуатація об’єктів базування всіх форм власності та випуск з них маломірних суден та інших плавзасобів без наявності адміністрацій об’єктів базування забороняється.

6) Маломірні судна, інші плавзасоби можуть виходити у внутрішні води України згідно з інструкціями про порядок обліку та випуску маломірних суден, інших плавзасобів у внутрішні води України за умови завчасного, не пізніше ніж за одну годину до виходу, інформування адміністраціями об’єктів базування, які ними обліковуються, відповідних підрозділів Державної прикордонної служби, у зоні відповідальності яких вони перебувають.

7) Вихід та плавання після настання темної пори доби, маломірних суден та інших плавзасобів забороняється.

Полювання у прикордонній смузі здійснюється з обов’язковим інформуванням розпорядником полювання або особисто мисливцем органів або підрозділів Державної прикордонної служби, в межах відповідальності яких буде проводитися полювання, у передбаченому законодавством порядку. У смузі місцевості між лінією державного кордону та лінією прикордонних інженерних споруд полювання забороняється.

Інформування підрозділів охорони кордону може здійснюватися як письмово (поштою, електронною поштою, факсом), так і усно (по телефону або безпосередньо під час прибуття до підрозділу).

Контактна інформація відділів прикордонної служби:

- впс «Добрянка»: 15011, Ріпкинський р-н, смт Добрянка, вул. Центральна, 29, тел.: (04641) 4-54-77;

- впс «Задеріївка»: 15020, Ріпкинський р-н, с. Задеріївка, вул. Савенка, 12, тел.: (04641) 4-74-30;

- впс «Дніпровське»: 15545, Чернігівський р-н, с. Дніпровське, вул. Святошинська, 10, тел.: (0462) 68-32-01;

- Чернігівський прикордонний загін: 14026, м. Чернігів, вул. Квітнева, 3в, тел.: (04622) 5-80-32, факс: (04622) 5-80-71, електронна пошта: [email protected].

За інформацією Державної прикордонної служби України, протягом 2018 року військовослужбовцями збройних сил Російської Федерації здійснено викрадення з території України 4-х громадян України. Тому, особливу увагу звертаємо на дотримання вимог прикордонного законодавства, недопущення його порушення, а також на необхідність обережного поводження при перебуванні поблизу державного кордону України.


За повідомленням головного спеціаліста по взаємодії
з правоохоронними органами,
оборонної та мобілізаційної роботи
апарату районної державної адміністрації