back

Шановні жителі багатоквартирних будинків!

18 березня 2019

Нове у змінах в законодавстві є надзвичайно важливим для кожного із жителів багатоквартирних будинків у Ріпкинському районі.

Нагадаємо, 10 грудня 2017 року набрав чинності Закон України «Про житлово-комунальні послуги». Положення, що регулюють надання послуги з управління багатоквартирним будинком, введені в дію 10 червня минулого року.

Отже, з 10 червня 2018 року до житлових послуг належить єдина — послуга з управління багатоповерховим будинком.

Послуги з утримання будинків і споруд, прибудинкових територій на законодавчому рівні не передбачені. Виконавці цих послуг (ЖЕКи) продовжать їх надавати до моменту призначення/обрання в кожному будинку його жителями управителя або створення ОСББ.

Органи місцевого самоврядування не можуть встановлювати тарифи на зазначені послуги.

Пільги та субсидії для відшкодування витрат з оплати послуг з утримання будинків і споруд, прибудинкових територій надаються до дати набрання чинності договорів про надання послуг з управління багатоквартирним будинком.

Органам місцевого самоврядування, згідно нового закону, не заборонено виділяти кошти на облаштування багатоквартирних будинків та прибудинкових територій.

Як жителям самостійно обирати форму управління своїм будинком дає роз’яснення Закону України «Про особливості здійснення права власності в багатоквартирному будинку» (Далі - Закон № 417), останні зміни в якому відбулися 10 червня 2018 року.

З прийняттям Закону № 417 управління багатоквартирним будинком здійснюється його співвласниками. За рішенням співвласників усі або частина функцій з управління багатоквартирним будинком можуть передаватися управителю або всі функції - об’єднанню співвласників багатоквартирного будинку (асоціації об’єднань співвласників багатоквартирного будинку). Наймачі, орендарі та інші користувачі квартир та нежитлових приміщень багатоквартирного будинку можуть брати участь в управлінні багатоквартирним будинком виключно за дорученням власників таких квартир та приміщень.

Жителі багатоквартирних житлових будинків вже сьогодні мають право зробити свій вибір.

Тому перш за все, слід чітко зрозуміти хто такий управитель багатоквартирного будинку і які його основні функції.

Частина 1 ст.1 Закону України № 417 дає визначення:

- управитель багатоквартирного будинку (далі - управитель) - фізична особа - підприємець або юридична особа - суб'єкт підприємницької діяльності, який за договором з співвласниками забезпечує належне утримання та ремонт спільного майна багатоквартирного будинку та прибудинкової території, а також належні умови проживання та задоволення господарсько-побутових потреб.

Тобто основні обов'язки управителя - забезпечувати належне утримання і ремонт будинку і прибудинкової території та належні умови проживання та задоволення господарсько-побутових потреб жителів.

Отже, перед тим як зробити свій вибір, співвласники повинні пам'ятати, що головна мета управителя - створити безпечні та комфортні умови для жителів будинку. Всі ці головні питання і багато інших повинен буде вирішувати обраний жителями управитель.


Джерело: Департамент ЖКГ та ПЕК Чернігівської ОДА,
Міністерство регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України