back

Аграрні розписки - новий інструмент фінансування агросектору

08 лютого 2019

Проект «Аграрні розписки в Україні», який впроваджується Міжнародною фінансовою корпорацією (IFC) в партнерстві з Швейцарською Конфедерацією, наразі поширюється на всю територію України.

Про основні аспекти впровадження цього механізму фінансування агровиробництва говорили сьогодні, 8 лютого, в райдержадміністрації під час майстер-класу на тему „Аграрні розписки - новий фінансовий інструмент для розвитку малого та середнього бізнесу”.

У заході взяли участь в.о. голови райдержадміністрації Олександр Андрушко, начальник відділу агропромислового розвитку РДА Юрій Лемешко, координатор проекту «Аграрні розписки в Україні» в Чернігівській області Римма Олексенко та сільгосппідприємці району.

– Ріпкинщина має великий аграрний потенціал, проте для розвитку виробництва існує потреба в фінансових ресурсах. Тому наші підприємці зацікавлені у впровадженні нових інструментів і механізмів кредитування. Особливо цього потребують представники малого бізнесу. Сподіваюся, що проект «Аграрні розписки в Україні» сприятиме збільшенню агроінвестицій і допоможе сільгоспвиробникам Ріпкинщини отримати необхідний фінансовий капітал для нарощування виробничих потужностей, – зазначив в.о. голови РДА Олександр Андрушко.

Координатор проекту «Аграрні розписки в Україні» в Чернігівській області Римма Олексенко розповіла про практичний досвід та нові можливості використання інструменту аграрних розписок для аграріїв. Вона ознайомила присутніх з видами аграрних розписок, їх законодавчим регулюванням, оформленням, виконанням та перевагами, відповіла на запитання учасників заходу.

Відмітила, що аграрна розписка підлягає нотаріальному посвідченню та внесенню в Реєстр аграрних розписок. Вільний доступ до реєстру мають усі сільгоспвиробники. Реєстр аграрних розписок дозволяє в он-лайн режимі перевірити інформацію про невиконані аграрні розписки - у відкритому доступі, а також ті, які були в обігу, - за окремим зверненням до нотаріуса.

Запровадження аграрних розписок має на меті покращити та спростити доступ до фінансування малих і середніх агровиробників. Уперше випробування цього новітнього інструменту кредитування відбулося в межах пілотного проекту на Полтавщині у 2015 році. Процес впровадження аграрних розписок в Чернігівському регіоні розпочався в кінці листопада 2017 року, а 6 березня 2018 року укладено першу товарну розписку сільськогосподарським товариством «АГРОЛІДЕР МЕНА» на суму 3,1 млн гривень.

За час дії проекту «Аграрні розписки в Україні» сільськогосподарські виробники Чернігівської області залучили для своєї діяльності понад 176 мільйонів гривень. Загалом сільськогосподарськими підприємствами області у 2018 році укладено 38 аграрних розписок, в тому числі 23 фінансові розписки на суму 117,5 мільйонів гривень та 15 товарних на суму 59,2 мільйонів гривень.

Довідково: Аграрна розписка – це інструмент фінансування, за допомогою якого агровиробник має можливість отримати кредитування, як товарне так і фінансове, під заставу майбутнього врожаю. В залежності від умов розрахунку за цим кредитуванням розписки можуть бути фінансові та товарні. За фінансовою розрахунок відбувається грошима, за товарними – частиною зібраного врожаю. Аграрні розписки в Україні впроваджуються з 2015 року за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України і Міністерства юстиції України. Детальнішу інформацію можна отримати за посиланням.














Загальний відділ, організаційної
роботи та контролю апарату
районної державної адміністрації