back

Відкрилася виставка з історії Державного Герба України «Символ твоєї свободи»

07 лютого 2019

У Ріпкинському районному будинку культури сьогодні, 7 лютого, відкрилася виставка інформаційно-просвітницьких стендів з історії Державного Герба України, підготовлених Українським інститутом національної пам’яті.

Презентувала виставку завідуюча районним історико-краєзнавчим музеєм Оксана Захарова-Забаровська. Вона докладно розповіла про історію одного з офіційних символів України – Тризуба, а також художників, причетних до його розробки і трансформації.

Виставка присвячена роботам Василя Кричевського, Георгія Нарбута, Павла Ковжуна, Роберта Лісовського, Миколи Битинського, Ніла Хасевича, Святослава Гординського, Андрія Гречила, Івана Турецького, Олексія Кохана та інших. Експозиція складається з 21 стенда та дає можливість простежити еволюцію державного символу від часів Русі до сьогодення.

– У 1918 році знак із монет часів князя Володимира Великого ліг в основу зображення герба та печатки Української Народної Республіки. А в 1992 році знак Володимира Великого повернувся на герб України. Постановою Верховної Ради України графічно красивий, самобутній, а головне - стародавній Тризуб затверджено як малий герб України, вважаючи його елементом великого герба України, – зазначила Оксана Захарова-Забаровська.

Виставка експонуватиметься в Ріпках до 13 лютого, щоденно, крім суботи та неділі з 8:00 до 17:00 год., а потім подорожуватиме всіма районними центрами та містами обласного значення Чернігівщини - до серпня 2019 року.

















 


Загальний відділ, організаційної
роботи та контролю апарату
районної державної адміністрації