back

Наталія Романова: маємо сформувати у дитячому середовищі атмосферу нетерпимості до правопорушень і насильства

15 листопада 2018

За участю районих державних адміністрацій та органів місцевого самоврядування ОТГ у режимі відеоконференцзв'язку сьогодні, 15 листопада, відбулося розширене засідання координаційної ради у справах дітей при облдержадміністрації.

Від Ріпкинщини участь у заході взяли заступник голови РДА Світлана Тризна, представники профільних служб, відділів РДА та поліції.

Кожен дитячий злочин є наслідком того, що відповідні служби та сім’я дитини не змогли з тих чи інших причин переконати її у неприпустимості правопорушень, — наголосила під час розширеного засідання координаційної ради у справах дітей заступник голови облдержадміністрації Наталія Романова.

Першим на порядку денному засідання стояло питання про стан роботи з профілактики правопорушень та злочинності серед неповнолітніх.

Начальник відділу ювенальної превенції управління Національної поліції в Чернігівській області Ольга Панкратова поінформувала, що упродовж дев’яти місяців цього року зареєстровано 62 кримінальних правопорушення, учинених неповнолітніми, за аналогічний період 2017-го — 73. Число дітей, причетних до учинення правопорушень, зменшилося з 55 до 27.

Суттєво побільшало кримінальних правопорушень, скоєних дітьми або за їх участю, у Менському (з 1 до 8), Сновському (з 2 до 15) та Варвинському (з 1 до 5) районах. Позитивна динаміка до зменшення спостерігається у Бахмацькому (з 6 до 1), Чернігівському (з 6 до 0), Городнянському (з 4 до 0), районах та у м. Чернігові ( з 24 до 13).

Водночас, зауважила Ольга Панкратова, актуальним залишається питання безпеки дітей, попередження вчинення відносно них насильства та жорстокого поводження.

Загалом упродовж поточного року до територіальних органів поліції надійшло 1743 заяви і повідомлення про дії, пов’язані з домашнім насильством, 53 з них подано особисто дітьми. Від кримінальних правопорушень, пов’язаних з насильством у сім’ї, потерпіло 14 дітей, з них 10 — віком до 14 років.

За січень – вересень поточного року зафіксовано 846 випадків невиконання батьками або особами, що їх замінюють, обов’язків з виховання дітей, виявлено 96 фактів порушення закладами торгівлі заборони продажу дітям алкогольних напоїв і тютюнових виробів та 63 факти доведення неповнолітніх до стану сп’яніння.

Поліція активно проводить профілактичну роботу з недопущення самовільного залишення своїх домівок та навчальних закладів дітьми, а в разі зникнення прагне установити місцезнаходження дитини протягом доби. Таким чином, по гарячих слідах розшукано 100 дітей.

Дітей, які впродовж року два і більше разів самовільно залишали сім’ю, навчально-виховний заклад чи спеціальну установу, взято на профілактичний облік ювенальної превенції. Станом на 1 жовтня 2018 року на такому обліку перебувало 56 дітей, поставлених цьогоріч — 39.

За інформацією заступника начальника Служби у справах дітей облдержадміністрації Юлії Олифіренко, фахівцями служби проведений 841 профілактичний рейд місцями можливого перебування дітей, що потрапили до складних життєвих обставин. В результаті, 46 неповнолітніх влаштовано до центрів соціально-психологічної реабілітації; 26 – до закладів охорони здоров’я; 22 – повернуто в сім’ю; з усіма дітьми проведені профілактичні бесіди.

Протягом січня-жовтня 2018 року на облік Служби у справах дітей ОДА взято 263 дитини, які опинились у складних життєвих обставинах. Всього ж таких дітей 1183: 1122 – діти із сімей, у яких батьки ухиляються від виконання батьківських обов’язків; 36 – через скоєне щодо дитини насильство; 22 – систематично самовільно залишають місце постійного проживання; троє – діти-сироти або діти, позбавлені батьківського піклування, переміщені із зони АТО.

Умови проживання дітей цієї категорії повинні контролювати працівники сільських та селищних рад, служби у справах дітей, правоохоронних органів, центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

Проте, як зазначила Юлія Олифіренко, кількість сімей, що потребують соціального супроводу, в області насправді значно перевищує офіційно зафіксовану. Одна з найбільших проблем у виявленні таких родин та захисті прав дітей у них полягає в тому, що в ОТГ, посилаючись на відсутність коштів, не створюють службу, що опікувалась би інтересами неповнолітніх. Як наслідок, про насилля в родині або неналежний батьківський догляд стає відомо вже у вкрай критичній ситуації.

Ніякі фінансові інтереси не можуть перешкоджати захисту прав та інтересів дітей, — наголосила Наталія Романова. — Вимоги законів України на території ОТГ ніхто не скасовував, тож відповідні служби мають діяти всюди. Таким чином, особисто спілкуючись з кожною дитиною, яка перебуває у складних життєвих обставинах, можна не лише допомогти їй, а й утримати від скоєння правопорушень.

Підсумовуючи розгляд питання, заступник голови облдержадміністрації закликала створити координаційні ради у справах дітей у кожному районі і на їх засіданні детально проаналізувати обставини кожного правопорушення, скоєного неповнолітніми.

Наталія Романова нагадала також, що за дотримання прав та інтересів дітей керівники громад за законом несуть відповідальність аж до кримінальної. Тож не у їх інтересах залишати це питання напризволяще.

У ході засідання координаційної ради було розглянуто також питання про стан додержання підприємствами, установами та організаціями області законодавства про працю неповнолітніх. Як поінформував представник Управління Держпраці у Чернігівській області Дмитро Козлов, інформація про неправомірне використання дитячої праці оперативно перевіряється, у ході проведених перевірок порушень трудового законодавства стосовно неповнолітніх не виявлено. Питання постійно перебуває у полі зору відповідних служб.









 


Загальний відділ, організаційної
роботи та контролю апарату
районної державної адміністрації
за інформацією Департаменту інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації