back

До переходу на "цифру" залишилося 4 дні

27 серпня 2018

31 серпня 2018 року – відповідно до Плану використання радіочастотного ресурсу України останній день використання в Україні аналогової радіотехнології  для телевізійного мовлення. Аналоговий сигнал не вимикатиметься на територіях з особливим режимом мовлення. Також Національна рада внесла до Кабінету Міністрів України пропозицію щодо необхідності збереження аналогового мовлення на прикордонні, де існують ризики інформаційного впливу країни-агресора, і для Суспільного мовлення (НСТУ) та місцевих компаній, які не мають цифрових ліцензій. Регулятор сподівається, що Уряд на найближчому засіданні ухвалить відповідне рішення.

27 серпня в інформаційній агенції Укрінформ відбулася прес-конференція Національної ради «До переходу на цифру залишилося 4 дні». Спікерами заходу були: голова Національної ради Юрій Артеменко, відповідальний секретар Національної ради Олександр Ільяшенко, член Національної ради Сергій Костинський, керівник Центру адвокації та лобіювання Незалежної асоціації телерадіомовників Ольга Большакова, директор зі стратегічного розвитку  StarLightMedia Федір Гречанінов.

Нині в Києві та Кіровоградській області, де аналоговий сигнал було вимкнено вночі з 31 липня на 1 серпня, місцеві мовники, які ще не отримали ліцензій на цифрове мовлення, і далі транслюють свої програми в аналоговій технології.

29 серпня на засіданні Національна рада розгляне питання про припинення аналогового мовлення загальнонаціональних і місцевих телерадіоорганізацій, які мають цифрові ліцензії. Всього 41 компанія.  

Вимкнення аналогового сигналу дає можливість прораховувати нові частотні присвоєння для мовлення у цифрі місцевих телерадіокомпаній. Національна рада вже нині звертається до компаній, які мають намір мовити в цифровому стандарті, однак досі не отримали відповідних ліцензій, подавати до регулятора заяви для замовлення прорахунку таких частот в Українському державному центрі радіочастот. Звернення регулятора і перелік необхідних документів розміщено на сайті Національної ради.

Крім того, до кінця цього року Національна рада підіб’є підсумки оголошених конкурсів на мовлення в багатоканальній цифровій мережі МХ-5 і на мовлення в регіональному мультиплексі в Одеській області – це 93 канали. Таким чином, вже найближчим часом може бути вирішене питання із забезпечення місцевих телеканалів ліцензіями на цифрове мовлення. Загалом сьогодні понад 100 місцевих телерадіокомпаній  ще не мають цифрових ліцензій.

Для того, щоб забезпечити для населення максимально безболісний перехід на цифру і вимкнення аналогового сигналу не стало несподіванкою для глядачів, активну роботу в регіонах спільно з місцевими обл- і райдержадміністраціями, локальними ЗМІ проводили представники Національної ради в областях. Вони залучалися до проведення нарад, консультацій, надання роз’яснень громадянам і представникам органів влади, підготовки фахівців місцевих кол-центрів тощо. Такі заходи активно проводяться і у Чернігівській області. У багатьох містах уже з’явилися гарячі лінії, де громадяни можуть отримати необхідну інформацію з питань налаштування і придбання тюнерів, причин вимкнення аналогового сигналу, альтернативних способів отримувати телевізійний контент тощо. Нині такі гарячі лінії вже працюють у Вінниці, Житомирі, Івано-Франківську, Хмельницькому, Херсоні, Сумах, Чернігові.

Після вимкнення аналогового сигналу в Кіровоградській області на місцеву гарячу лінію надійшло близько 54 звернення (станом на 27 серпня). А в Сумах упродовж двох тижнів в одному із найбільших магазинів побутової техніки міста розкупили 250 сет-топ-боксів.

Із вимкненням аналогового телевізійного мовлення  триватиме аналіз інформації про незадовільну якість покриття наявного цифрового сигналу чи його відсутність на всій території України. Цю інформацію буде узагальнено, і напрацьовуватимуться шляхи вирішення цих проблем. Наразі для кращого забезпечення населення цифрою є домовленість із оператором багатоканальної цифрової телемережі компанією «Зеонбуд» про встановлення додаткових 47 передавачів, які значно покращать охоплення території країни цифровим сигналом.

За інформацією Національної ради України
з питань телебачення і радіомовлення