back

Грудне вигодовування – здоровий початок життя, як запорука поваги один до одного та піклування про світ, в якому ми живемо

09 серпня 2018

Саме під таким гаслом проходить цьогорічний Всесвітній тиждень підтримки грудного вигодовування.

Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує виключно грудне вигодовування протягом перших шести місяців життя.

Щорічна літня акція «Тиждень підтримки грудного вигодовування» в усьому світі проводиться починаючи з 1-го серпня.

Дата проведення «Тижня підтримки грудного вигодовування» обрана невипадково, цього дня в 1990 році прийнято Декларацію про захист, заохочення та підтримку грудного вигодовування. Цю Декларацію підписали 32 країни і 10 агентств ЮНІСЕФ.

Проходить ця акція під егідою WABA - Міжнародного Союзу, що об’єднує організації та приватних осіб, які вірять у право матері на годування дитини грудьми і право дитини харчуватися материнським молоком. Ця організація присвячуює свою роботу захисту, освіті і підтримці цих прав. WABA працює в тісному співробітництві з ЮНІСЕФ.

Всесвітня акція «Тижня підтримки грудного вигодовування» задумана як один із стратегічних методів популяризації та підтримки природного вигодовування дітей, для пожвавлення і відновлення, в умовах втраченої традиції - годувати діток грудьми.

«Грудничок», «грудний малюк» — саме так називають діток віком до півроку.

Дослідження виявили, що молоко мами змінюється залежно від потреб організму дитини: коли малюкові потрібно рости, в молоці стає більше білка, в спекотний період молоко стає більш рідким та водянистим, а також виробляється у більшій кількості. Таким чином, склад маминого молока «підлаштовується» під малюка, постачаючи йому найнеобхідніші компоненти. Чи це не диво?

Грудне вигодовування є тісним та цінним способом спілкування мами та дитини. Згідно з рекомендаціями та даними Всесвітньої Організації Охорони Здоров’я, Дитячого фонду ООН «ЮНІСЕФ», грудне вигодовування допомагає малюкові зростати здоровим, як і закладено природою.

З метою попередження раннього соціального сирітства та формування відповідального батьківства, в рамках тижня підтримки грудного вигодовування 7 серпня Ріпкинським районним центром соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді спільно з комунальним закладом «Ріпкинська Центральна районна лікарня» проведені просвітницько-профілактичні заходи для вагітних жінок. «Грудне вигодовування – здоровий початок життя, як запорука поваги один до одного та піклування про світ, в якому ми живемо»

Під час проведення заходів заступник головного лікаря з медичної частини Валентина Молчанова та лікар акушер-гінеколог Інна Янчук комунального закладу «Ріпкинська ЦРЛ» наголосили на важливості грудного вигодовування, надали поради вагітним.

Людмила Ковшун – акушерка поліклінічного відділення КЗ «Ріпкинська ЦРЛ ознайомила вагітних жінок з основними принципами грудного вигодовування.

Поради вагітним щодо догляду за новонародженими дітьми надали лікарі–педіатри КЗ «Ріпкинська ЦРЛ» Алла Вереша, Людмила Котова та Яніна Лемішко.

Леся Сидоренко, директор Ріпкинського районного центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді, поінформувала вагітних про відповідальність за неналежне виконання батьківських обов’язків, продемонструвала вагітним жінкам відеолекторій «Догляд за новонародженими та поради по грудному вигодовуванню» та вручила буклети «10 порад для успішного грудного вигодовування» та «Поради, щоб стати кращими батьками».






За повідомленням Ріпкинського районного центру
соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді