back

Єдина оперативна диспетчерська «103»: зручно як для медиків, так і пацієнтів

09 серпня 2018

Минуло три тижні, як в обласному центрі екстреної медичної допомоги та медицини катастроф введено в дію єдину оперативну диспетчерську, яка дозволила значно вдосконалити прийом викликів від населення та забезпечила злагодженість оперативних дій між бригадами швидкої допомоги. Наразі до диспетчерської підключено 12 районів, міста Чернігів, Прилуки та Новгород-Сіверський. Передбачається, що згодом до неї підключать усі райони області.

Завдяки роботі даного підрозділу є можливість здійснювати маршрутизацію дзвінків, що направляються на єдину багатоканальну лінію «103». Диспетчер, який приймає виклик, обробляє його і заносить дані в електронну базу. За допомогою GPS визначає автомобіль, що знаходиться найближче від місця виклику, після чого направляє туди бригаду екстреної допомоги. По завершенні виклику бригада інформує диспетчера про результати проведеної роботи.

— Підключення до єдиної диспетчерської у Чернігові міста Прилуки та Прилуцького району не створило жодних незручностей як для жителів регіону, так і для наших бригад екстреної допомоги, — зазначив завідувач відділення екстреної медичної допомоги Прилуцької ЦМЛ Віктор Талалай. — Весь процес відбувся протягом однієї години. Наша диспетчерська була відключена, а чернігівська центральна оперативна служба почала приймати виклики наших пацієнтів. Завдяки злагодженості процесу жителі Прилук навіть і не здогадалися, що телефонують не у Прилуки, а в Чернігів за номером «103». У переддень приєднання до єдиної диспетчерської всі наші бригади отримали планшети і мобільні телефони на дві сім-карти. Таким чином, центральна диспетчерська отримує виклик, передає нам на планшет, де вказано паспортні дані хворого або потерпілого, домашня адреса, контакти. Якщо виникають певні збої із планшетом, користуємося мобільним телефоном. Отже, нашим медикам дуже зручно працювати у тандемі із центральною оперативною диспетчерською.

 

За інформацією прес-служби Управління охорони здоров’я
Чернігівської облдержадміністрації