back

Президент увів у дію рішення РНБОУ щодо лібералізації зовнішньоекономічної діяльності українських підприємств ВПК

27 червня 2018

Президент Петро Порошенко підписав Указ №185/2018 «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 26 червня 2018 року «Про вдосконалення державної політики щодо забезпечення Збройних Сил України та інших військових формувань оборонною продукцією іноземного виробництва, а також сприяння розвитку співробітництва оборонних підприємств України з іноземними партнерами».

Секретар РНБОУ Олександр Турчинов висловив переконання, що відповідний Указ «значно посилить оборонну спроможність нашої держави і дасть поштовх розвитку української оборонної промисловості».

«Указ руйнує багатолітню монополію державних спецекспортерів. Відповідно до рішення РНБОУ українські виробники оборонної продукції, зброї, військової техніки, мають право без будь-яких посередників експортувати продукцію власного виробництва», - сказав Олександр Турчинов під час брифінгу присвяченому підписанню Указу.

Він також підкреслив, що перевага в імпорті в Україну військової продукції  надається прямим контрактам без посередників.

«Міністерство оборони України, інші силові відомства зможуть закуповувати зброю та військову техніку за межами України при умові, що це передбачено державним оборонним замовленням і відповідна техніка  і зброя не виробляється в Україні», - повідомив Олександр Турчинов.

Відповідно до рішення РНБОУ з метою ефективного забезпечення Збройних Сил України та інших військових формувань, утворених відповідно до законів України, озброєнням та військовою технікою іноземного виробництва, а також сприяння розвитку кооперації оборонних підприємств України з іноземними партнерами Уряд має розробити та внести на розгляд Верховної Ради України проект закону України про внесення змін до законів України «Про зовнішньоекономічну діяльність», «Про державний контроль за міжнародними передачами товарів військового призначення та подвійного використання», «Про державне оборонне замовлення» та інших законодавчих актів України, в якому передбачити особливості закупівлі товарів, робіт і послуг оборонного призначення за імпортом, а саме надання можливості державним замовникам з оборонного замовлення укладати державні контракти безпосередньо з іноземними постачальниками.

Секретар РНБОУ повідомив, що проводиться активна робота з КМУ та профільними комітетами Верховної Ради щодо зняття на законодавчому рівні будь-яких обмежень щодо приватизації державних оборонних підприємств, а також сприяння у залученні прямих іноземних інвестицій в оборонно-промисловий комплекс України.

«Ці заходи з лібералізації зовнішньо-економічної діяльності українських оборонних промислових підприємств значно посилять їх позиції та перспективи розвитку, їх конкурентоздатність та ефективність діяльності», - сказав він, але при цьому підкреслив, що мова не йде про послаблення експортного контролю у сфері ВПК, який буде відповідати усім міжнародним зобов’язанням України.

Олександр Турчинов також наголосив, що ці регуляторні зміни дозволять значно зекономити бюджетні кошти і «зробити процес більш прозорим і більш ефективним».

Прес-служба Президента України