back

За досвідом роботи бібліотек — у Польщу

13 червня 2018

У рамках програми Study Tours to Poland, що реалізує Фонд «Лідери змін», з 3 по 9 червня делегація з Чернігівщини перебувала з навчально-освітнім візитом у Сілезькому воєводстві Республіки Польща.

Представники органів влади, обласної бібліотеки імені В. Г. Короленка, районних бібліотек та об’єднаних територіальних громад завітали у міські (Ґлівіце, Міколув, Свєнтоховіце, Чєшин, Радзьонкув) та сільські (Ґєралтовіце, Кошенчін, Істебна) ґміни, аби перейняти досвід розвитку культури в умовах місцевого самоврядування для втілення його на теренах Чернігівської області.

Ріпкинський район у складі делегації представляла директор Ріпкинської районної бібліотеки для дорослих Наталія Лук’яшко.

Серед цікавинок — філіал міської бібліотеки у Ґлівіце на території торговельного центру «Форум». Це третя подібна бібліотека у Польщі, в якій до послуг відвідувачів, крім книг, безкоштовні гаджети, відео- та аудіоматеріали, мандруючі меблі та креативні заходи.

Незвичний формат має міська бібліотека у Миколуві, яка об’єднана з кінотеатром. У Катовіцах функціонує спільна бібліотека двох місцевих університетів: Університету економіки та Університету Сілезії.

Також делегація з Чернігівщини ознайомилася з розвитком сільських бібліотек: новими фондами, комфортними місцями для читання, куточками для ігор, комп’ютерними залами. Тут бібліотека служить для розвитку і задоволення освітніх, інформаційних і культурних потреб громади. Водночас це місце для читання, ігор, майстер-класів, самоосвіти.

Учасники поїздки відмітили, що вся робота закладів культури Польщі побудована на співпраці з громадськими організаціями, взаємодії з товариствами у сфері розвитку і задоволення культурних і освітніх потреб суспільства. Вони сподіваються, що отриманий досвід дозволить створити в області заклади культури нового рівня, зокрема сучасних бібліотек в об’єднаних територіальних громадах. У подальших планах – налагодження тісної співпраці з польськими колегами.

 











 

За інформацією Департаменту культури і туризму,
національностей та релігій Чернігівської облдержадміністрації