back

Правила пожежної безпеки спрямовані на недопущення виникнення пожеж на території лісових масивів

18 квітня 2018

З настанням весняно-літнього періоду, у зв’язку з підвищенням температури повітря значно зростає ймовірність виникнення пожеж на об’єктах народного господарства та в житловому секторі. Як свідчить статистика, окремі керівники підприємств, установ, організацій, а також громадяни та власники присадибних ділянок самовільно з порушення правил пожежної безпеки проводять спалювання сухої трави і побутового сміття, не звертаючи на їх безпосередню близькість до будівель та споруд, лісових масивів, сільськогосподарських угідь, тощо,значно поширюються випадки дитячих пустощів з вогнем, що не рідко призводить до травматизму та загибелі людей.

В цей період все частішають випадки пожеж, пов’язаних із горінням сухої трави, чагарнику, торфу та лісових масивів на великих площах.

Забороняється протягом пожежонебезпечного періоду:

1. Розведення багаття у лісах.

2. Палити, кидати у лісі недопалки, непогашені сірники, крім місць, що обладнані для цієї мети.

3. Випалювати траву та інші рослинні рештки на ділянках, що безпосередньо примикають до лісу.

4. Залишати в непередбачуваних місцях лісу обмащене, просочене бензином, гасом, мастилом або іншими горючими речовинами ганчір’я тощо.

5. Звалювати та спалювати у лісових насадженнях сміття, побутові та горючі відходи тощо.

Після закінчення спалювання необхідно ретельно оглянути місце їх проведення, усунути можливі причини виникнення пожежі.

Відповідно до статті 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насаджень та газонів у населених пунктах без дозволу органів державного контролю у галузі охорони навколишнього середовища або порушення умов такого дозволу, а також само невжиття особою, яка одержала дозвіл на випалювання зазначеної рослинності або її залишків та опалого листя,заходів щодо своєчасного їх гасіння – тягне за собою адміністративну відповідальність, накладання штрафу на громадян від десяти до двадцяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від п’ятдесяти до сімдесяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян.


Юрій Іванішев, начальник Ріпкинського
РВ УМВС України в Чернігівській області,
підполковник поліції