back

Більше сорока країн погодилися взяти участь в складі миротворчої операції на Сході України – Президент

16 квітня 2018

Більше сорока країн згодні взяти участь у миротворчій місії в окремих окупованих районах Донецької і Луганської областей задля встановлення в Україні миру, відновлення суверенітету та повернення її територіальної цілісності, повідомив Президент Петро Порошенко.

«На сьогоднішній день більше чотирьох десятків країн погодилися взяти участь в складі миротворчої операції – починаючи від Канади і моїх переговорів з (Прем’єр-міністром Канади – ред.) Джастіном Трюдо, починаючи від представників країн «Великої сімки» і завершуючи наприклад країнами Європейського Союзу, які не є членами НАТО: Австрія, Швеція, Фінляндія і багато-багато інших», - сказав Глава держави в інтерв’ю українським телеканалам.

Він наголосив, що питання миротворців для України є дуже важливим. Петро Порошенко повідомив, що за останній час думка щодо запровадження в Україні місії під егідою ООН кардинально змінилася. Ще півтора-два роки тому «світ слухати не хотів про миротворців», аргументуючи це великими витратами на забезпечення роботи місії та нібито відсутністю бажання допомогти нашій державі у встановленні миру і поверненні під український суверенітет захоплених росіянами земель.

«На сьогоднішній день уже створюється атмосфера, що миротворці потрібні, без миротворців не можна. І ти не можеш, шановний пан Путін, або не шановний, пояснити світу а чому ж ти проти. Значить це на тобі лежить – відповідальність щодо щоденного поранення та вбивств українських військових і українських цивільних, на тобі особисто лежить відповідальність щодо розгортання війни і агресії проти нашої держави», - підкреслив Президент.

Він наголосив, що Володимир Путін може дуже легко припинити загибель мирних людей, українських військових, які захищають рідну землю. «Ти дуже легко це можеш зробити – це просто не застосування права вето (при прийнятті рішення в Раді безпеки ООН – ред.). Більше від тебе ніхто нічого не потребує», - констатував Глава держави.

Петро Порошенко також акцентував на тому, що мандат миротворців має розповсюджуватися на всі окуповані території. За його словами, дуже дивно звучала російська пропозиція застосовувати миротворців як ескорт для спостерігачів ОБСЄ. «Ескорт – це дещо інше, шановні або не шановні росіяни. А у нас потрібна повноцінна миротворча місія, яка буде мати мандат, повноваження і можливості щодо роззброєння незаконних збройних формувань російського, або місцевого походження під контролем росіян», - сказав Президент.

На його думку, миротворці мають допомогли роззброїти, встановити мир і необхідні безпекові умови для початку політичного врегулювання через місцеві вибори, щоб в них мали змогу взяти участь українські політичні партії, компанії, українські ЗМІ. Міжнародні спостерігачі, що дозволять провести вільне волевиявлення громадян, в тому числі і з урахуванням голосів тимчасово переміщених осіб, які були вимушені покинути окуповану територію.

«Тому миротворці є надзвичайно важливі. Той, хто проти миротворців – той за війну. І ми не допустимо, щоб українців вбивали», - наголосив Глава держави.

Президент зазначив, що Україна готова негайно винести це питання на голосування Радбезу «як тільки Росія прийме позицію всього світу». «Багато членів Ради безпеки готові підтримати узгоджений проект», - констатував він.

До цього Україна, особисто Президент, звернувся до Генерального секретаря ООН Антоніу Гуттеріша з проханням спрямувати на Схід України спеціальну оціночну місію, яка встановить необхідну чисельність миротворчої місії, терміни її розгортання, попередні умови і вартість. «І почалася практична робота щодо реалізації зазначеного проекту», - сказав Глава держави, зазначивши, що робить все можливе для того, аби ця місія була розгорнута вже цього року.

Прес-служба Президента України