back

Насильства в сім’ї не повинно бути

12 квітня 2018

Дуже часто ми чуємо про те, що насильства в сім’ї не повинно бути. На жаль, випадки вчинення насильства чоловіком над жінкою, батьками над дітьми трапляються дуже часто. Дорослі не розуміють, що від цього в першу чергу страждають діти, які беручи з них приклад, скоюють жорстокі вчинки по відношенню до своїх однолітків.

Сім’я – це захист та підтримка і дуже прикро, коли в рідному будинку вірогідність отримати травму від близької людини, іноді набагато вища, ніж від незнайомця. Багато людей стикаються з тим, що вдома, за закритими дверима, їх чекає: приниження, ізоляція від друзів і родичів, реальні фізичні ушкодження або загроза їх отримання. Насильство в сім'ї може здійснюватися відносно людини будь-якої статі, але практика показує, що в 95% жертвами сімейного насильства стають жінки.

Варто знати, що присутність у стосунках одного виду насильства підвищує імовірність прояву інших форм сімейного насильства, також воно є дуже сильним психотравмуючим чинником і веде до значних змін поведінки і психічного стану потерпілих.

До сімейного насилля відноситься жорстоке поводження з дітьми з боку батьків, бабусь і дідусів, інших родичів, вітчима або мачухи, партнерів одного з батьків. Поняття "Жорстоке поводження" включає фізичне насильство, психологічно негативний вплив, що може проявлятися у ігноруванні дитини або залученні до насильства між батьками або іншими членами сім'ї, а також присутність дитини при сімейних сварках.

З початку 2018 року дільничними офіцерами поліції та співробітниками СРПП Ріпкинського ВП ЧВП ГУНП в Чернігівській області до адміністративної відповідальності за вчинення насильства в сім’ї ( ст. 173-2 КУпАП ) притягнуто 11 осіб, та 1 особа - за вчинення насильства повторно.

Про всі випадки вчинення насильства в сім’ї просимо негайно повідомляти до Ріпкинського ВП ЧВП ГУНП області за телефонами «102» або (04641)2-15-63.

 


Юрій Іванішев, начальник Ріпкинського
РВ УМВС України в Чернігівській області,
підполковник поліції