back

У Великих Осняках вшанували Героя Революції Гідності Андрія Мовчана

20 лютого 2018

Доленосні події, які відбулися чотири роки тому (листопад 2013 року – лютий 2014 року) у самому серці України, сколихнули увесь світ. Внаслідок тих трагічних подій загинуло та померло від тяжких ран більше ста учасників Революції Гідності – Героїв Небесної Сотні.

Їх імена – назавжди у когорті славних українських звитяжців. Вони будуть викарбувані на величному Меморіалі у столиці України. А головне – завжди залишатимуться у народній пам’яті.

Серед загиблих Героїв — наш земляк, уродженець Ріпкинського району Андрій Мовчан. 20 лютого 2014 року під час протистоянь на Майдані Незалежності у місті Києві він загинув від кулі снайпера. Похований Андрій Мовчан у селі Великі Осняки Ріпкинського району, де проживає його мати Валентина Мовчан.

Згідно Указу Президента України № 890/2014 від 21 листопада 2014 року за громадянську мужність, патріотизм, героїчне відстоювання конституційних засад демократії, прав і свобод людини, самовіддане служіння Українському народу, виявлені під час Революції гідності Андрію Мовчану присвоєно звання Героя України (посмертно) з удостоєнням ордена «Золота зірка».

В селі Великі Осняки, на Батьківщині Андрія Мовчана, біля пам’ятного знаку Герою сьогодні, 20 лютого, відбувся мітинг-реквієм.

Віддати шану подвигу загиблого земляка та всіх героїв сучасності прийшли представники влади і громадськості, учнівська молодь та жителі села.

Участь у заході взяли також голова Ріпкинської райдержадміністрації Борис Мелашенко, керівник апарату РДА Тетяна Кухаренко та сиберізький сільський голова Віктор Хоменко.

До громади звернувся голова райдержадміністрації Борис Мелашенко та нагадав присутнім про подвиг Героїв Небесної Сотні. Він зазначив, що самовідданість і жертовність лицарів Майдану пробудила патріотичний дух нашого народу та показала усім, що є цінності, дорожчі навіть за власне життя. Завдяки героїчному вчинку цих людей ми живемо уже в іншій державі, - та запевнив, що влада на всіх рівнях робитиме все можливе, аби добробут простих людей наближався до західноєвропейського рівня.

Хвилиною мовчання учасники заходу вшанували пам'ять загиблих на Майдані та тих, хто віддав своє життя під час проведення антитерористичної операції на Сході України та поклали квіти до пам’ятного знаку Герою України Андрію Мовчану.

Захід продовжився на кладовищі, де похований Андрій Мовчан. Настоятель Свято-Миколаївської парафії ієрей Анатолій Чорнушко відправив заупокійну літію за загиблими героями.

Всі присутні вшанували пам’ять невинно загиблих героїв хвилиною мовчання та поклали квіти на могилу Андрія Мовчана.

Герої не вмирають!






















Відділ організаційної роботи, інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю
апарату районної державної адміністрації