back

Рівень захворюваності на грип та ГРВІ на Чернігівщині нижчий епідпорогу

12 лютого 2018

Минулого тижня в Управлінні охорони здоров’я ОДА на засіданні оперативного штабу обговорили стан захворювання на грип та ГРВІ в області. Відбулася предметна розмова про готовність лікувально-профілактичних закладів до роботи в епідемічний період, забезпеченість лікарськими засобами, проведення вірусологічних обстежень та імунізації населення проти грипу.

За словами голови штабу, заступника начальника Управління охорони здоров’я ОДА Володимира Пуліна, рівень захворюваності на Чернігівщині нижче епідпорогу на 31,7%, але стрімко зростає.

Зважаючи на високий рівень епідпорогу в окремих районах Чернігівщини, за рекомендацією Лабораторного центру МОЗ України, введено обмежувальні заходи в деяких селах Корюківського, Менського, Новгород-Сіверського, Ічнянського, Бобровицького, Куликівського, Семенівського, Козелецького, Чернігівського районів, а також у Сновську та Ніжині. Крім того, у Чернігові з 12 лютого у школах з п’ятиденною системою навчання та з 10 лютого у школах з шестиденним робочим тижнем призупинені заняття.

Лікарі повідомляють: цього епідемічного сезону в Україні циркулюють збудники грипу В, віруси Н1N1 та Н3N2.

— Немає особливого значення, на який вірус грипу захворіла людина. Є лише деяка відмінність у симптомах. Втім, лікування та профілактика практично схожі. Головне — не поширювати збудника серед людей. Тому постільний режим та маска на обличчі хворого — запорука профілактики хвороби серед родичів та близьких, — наголосила завідувач інфекційного відділення Чернігівської міської лікарні № 2 Світлана Ворона.

Актуальною залишається і профілактична вакцинація. Лікарі запевняють: щеплення можна здійснювати у будь-якому віці.

Крім того, слід пам’ятати: щоб упередити поширення повітряно-крапельної інфекції, варто уникати місць скупчення людей, мити руки, провітрювати приміщення та вживати продукти, багаті на вітаміни й мінеральні речовини. При перших ознаках захворювання необхідно залишатися вдома та викликати дільничного терапевта або сімейного лікаря.

Говорили також про захворювання на кір. Нових випадків у Чернігівській області не зафіксовано. Для раннього виявлення дітей з ознаками та симптомами інфекційних хвороб у шкільних та дошкільних навчальних закладах посилено контроль медичних працівників.

— Щеплені 97,8% дітей у віці 1 року та 95,1% шестирічних дітей. Відсоток додаткової вакцинації дітей віком від 2 до 8 років, які не отримували щеплень раніше, складає 77%, — зазначила заступник головного лікаря обласної дитячої лікарні Людмила Кривець. — На сьогодні область забезпечена достатньою кількістю вакцин проти кору для дітей.

Медики наголошують: специфічного лікування від кору не існує. Захворюванню можна запобігти, якщо відповідально поставитися до єдиного надійного методу профілактики — вакцинації.

 

За матеріалами прес-служби Управління охорони здоров’я
Чернігівської облдержадміністрації