back

Що необхідно знати про кір і як захистити себе

22 січня 2018

Кір – типова вірусна інфекція, для якої характерна майже 100% контагіозність (заразність). Вона передається повітряно-крапельним шляхом. Біля хворого знаходиться велика кількість вірусів, які з течією повітря можуть поширюватись на досить великі відстані (сусідні кімнати, поверхи).

Вірус кору потрапляє в організм людини через слизові оболонки очей і верхніх дихальних шляхів. Його улюблена локалізація – це клітини центральної нервової системи, слизові оболонки кишечника і дихальних шляхів.

Від моменту зараження до перших ознак хвороби проходить 8-10 днів, іноді інкубаційний період може подовжуватись до трьох тижнів, але не менше 7 днів.

Захворювання розпочинається з підвищення температури, головного болю, кашлю, нежиті. Найбільш типовим є пошкодження очей – сльозотеча, кон’юнктивіт. Дані симптоми зберігаються 2-3 дні, після чого з’являється висипка, рожеві плями, які зливаються, утворюють п’ятна і з’являються спочатку на голові (за вухами, на обличчі), повільно спускаються вниз і протягом двох-трьох діб доходять до ніг.

Це описано типовий перебіг захворювання, для якого характерна етапність висипання. Але на сьогоднішній день все частіше відмічаються випадки одномоментних висипань.

Наступні 5-6 днів проходить період пігментації, який у більшості хворих протікає з нормальною температурою і закінчується висівкоподібним лущенням шкіри.

У багатьох дітей впродовж досить тривалого часу залишаються астенічні прояви: підвищена збудливість, роздратованість, слабкість, головний біль, безсоння.

Кір викликає значне зниження імунітету і хворий має великий ризик отримати ще й бактеріальну інфекцію.

З ускладнень виділяють:

- пневмонії (особливо у дітей), для яких характерні утворення абсцесів з наступними гнійними плевритами;

- ларингіти;

- стоматити;

- енцефаліти, менінгіти, менінгоенцефаліти – найбільш тяжкі ускладнення кору, при яких спостерігається найвища летальність (10-40%).

Найпотужнішим засобом профілактики кору є вакцинації.

До початку щеплень від кору помирало 2-3% хворих. Щеплення від кору – це штучне зараження людини ослабленим вірусом. Приблизно у 10% дітей з 6 по 20 день після щеплення може бути слабка реакція у вигляді підвищення температури тіла, кон’юнктивіту і незначної висипки. Ці ознаки зберігаються протягом 2-3 днів, після чого все проходить. Принципово важливим є той факт, що при виникненні будь-яких ознак кору після вакцинації дитина абсолютно незаразна і може відвідувати дитячий заклад.

На сьогоднішній день в Україні для вакцинації проти кору використовується вакцина «Пріорикс» (виробник – фірма «ГлаксоСмітКляйн», Бельгія). Це комбінована вакцина, яка складається з атенуйованого (ослабленого) вірусу кору, епідемічного паротиту, краснухи.

КЗ "Центр первинної медико-санітарної допомоги Ріпкинського району Чернігівської області" на сьогодні повністю забезпечений вакцинами для профілактики не лише кору, краснухи та епідемічного паротиту, а й іншими необхідними препаратами для імунопрофілактики. Це, зокрема, для профілактики дифтерії, правця, кашлюку, поліомієліту, гепатиту В, туберкульозу.

Тож рекомендуємо всім, бажаючим щепитись чи отримати інформацію щодо індивідуального графіку вакцинації, звертатись до лікаря загальної практики-сімейної медицини, лікаря-педіатра, лікаря-інфекціоніста.

Будьте здорові!






Лікар загальної практики-сімейної медицини
КЗ "Центр первинної медико-санітарної допомоги
Ріпкинського району Чернігівської області" Яніна Лемешко