back

Державна програма «Доступні ліки» працюватиме й надалі

10 січня 2018

З початку року жителі Чернігівщини не можуть безкоштовно отримати медичні препарати за рецептами — в аптеках ліки, передбачені переліком відповідної урядової програми, поки що не відпускаються. Тому дехто змушений  купувати їх за власні кошти.

— Стосовно виписування рецептів нічого не змінилося. Як і минулого року, особа повинна звернутися за рецептом до свого дільничного терапевта або сімейного лікаря. Враховуючи, що бюджет області прийнятий, 26 мільйонів гривень, передбачених відповідною програмою, Чернігівщина отримала. Відповідно до заявок гроші вже розподілено по районах та містах області, — зазначив начальник Управління охорони здоров’я ОДА Петро Гармаш.

Також у профільному управлінні пояснили, що наразі триває процес підписання договорів органів місцевої влади з аптечними закладами. Тобто, своєчасність отримання громадянами безкоштовних ліків залежить від того, як швидко спрацюють місцеві органи влади, районні та міські управління Державної казначейської служби України та аптеки. За умови оперативного вирішення питання ліки почнуть відпускатися протягом декількох днів.

До речі, цьогоріч збільшиться кількість аптек, що приєднаються до програми «Доступні ліки». Крім того, майже до 200 найменувань розширився перелік препаратів, що відпускатимуться за рецептом лікаря безкоштовно або ж за мінімальну ціну.

За урядовою програмою «Доступні ліки» громадяни отримують препарати для лікування серцево-судинних хвороб, бронхіальної астми, цукрового діабету ІІ типу. Передбачається, що протягом 2018 року програма пошириться і на лікування хронічних захворювань шлунково-кишкового тракту, депресивних станів та для здоров’я матері і дитини під час вагітності.

 

За повідомленням прес-служби Управління охорони здоров’я
Чернігівської облдержадміністрації