back

Майже третина комунальних видань Чернігівщини вже стали незалежними, тривожною залишається ситуація з ріпкинською районною газетою «Життя Полісся»

04 січня 2018

Реформування державної та комунальної преси до 1 січня 2019 року має бути завершеним.

За інформацією Держкомтелерадіо України, станом на 29 грудня минулого року реформовано 148 друкованих ЗМІ, з них 130 видань, які обрали перший етап реформування. Усі вони зберегли назву, цільове призначення, мову видання та тематичну спрямованість.

Триває реформування й у нашій області – тут йому підлягають 26 комунальних газет. Сім із них вже офіційно отримали новий статус. На завершальній стадії реформування перебувають ще 8 видань. Їхні редакції пройшли найскладніші етапи реорганізації і вже перетворені на суб’єкти господарювання — залишилося лише переоформити свідоцтва про реєстрацію друкованих ЗМІ. Отже, можна очікувати, що до кінця січня кількість реформованих видань зросте до 15.

Тривожною залишається ситуація з ріпкинською районною газетою «Життя Полісся». Місцева районна рада у 2016–2017 роках не змогла ухвалити рішення про вихід зі складу співзасновників видання. Якщо до кінця поточного року таке рішення не буде прийнято — або не будуть внесені зміни до законодавства — з 1 січня 2019 року газета припинить існування.

Очікується, що медіареформа дозволить забезпечити незалежність преси від органів державної влади та органів місцевого самоврядування, стимулює справедливу конкуренцію та розвиток регіональних ЗМІ.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації.