back

Про запобігання поширення сказу говорили на нараді в РДА

08 грудня 2017

З метою забезпечення стабільного епізоотичного та епідемічного благополуччя у районі в.о. голови районної державної адміністрації Олександр Андрушко сьогодні, 8 грудня, провів нараду з керівниками сільськогосподарських підприємств за участі начальника Ріпкинського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівькій області Дадаша Дадашева, начальника Ріпкинського відділу поліції Чернігівського ВП ГУНП в Чернігівській області Юрія Іванішева та начальника відділу розвитку агропромислового виробництва та економіки управління агропромислового розвитку РДА Лідії Пась.

Щодо проведення ідентифікації та щеплення великої рогатої худоби доповів начальник Ріпкинського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівькій області Дадаш Дадашев. Він ознайомив присутніх із неблагополучною епізоотичною ситуацією зі сказу на території Чернігівської області та Ріпкинського району. Наголосив на необхідності вакцинування худоби від сказу з метою запобігання поширення даної хвороби та з метою недопущення надмірних витрат на локалізацію хвороби.

Дадаш Дадашев проаналізував ситуацію з ідентифікацією худоби у сільськогосподарських підприємствах та зазначив, що неналежно проводиться робота в даному напрямку у СТОВ "Придніпров"є", ТОВ "Дружба", СГ "Крокус", є певні недоліки у ТОВ "Дніпро". Також він наголосив, що впорядкування худобомогильників, забій та нелегальні перевезення телят є найбільш актуальними та гострими питаннями. На сьогоднішній день є ряд неврегульованих моментів щодо паспортизації худобомогильників, нелегального забою та переміщення молодняка великої рогатої худоби .

В обговоренні питань взяли участь всі присутні. Керівники сільгосппідприємств акцентували, що найбільшу загрозу для навколишнього середовища по поширенню хвороби на сказ є домашні тварини, які не вакциновані. Велику стурбованість має ставлення власників домашніх тварин, які відмовляються робити щеплення.

За підсумками наради рекомендували керівникам СТОВ "Придніпров"є", ТОВ "Дружба", СГ "Крокус", ТОВ "Дніпро" провести ідентифікацію наявного поголів'я ВРХ та привести у відповідність до 31 грудня 2017 року; керівникам ТОВ "Дружба", СГ "Крокус" провести вакцинацію наявного поголів'я худоби проти сказу до 31 грудня 2017 року. Також рекомендували керівникам сільськогосподарських підприємств здійснити заходи по впорядкуванню худобомогильників та продовжити співпрацю з Ріпкинським відділом поліції Чернігівського ВП ГУНП в Чернігівській області щодо обмеження перевезення молодняка великої рогатої худоби нелегальними заготівельниками. Головам сільських та селищних рад рекомендували активізувати роз'яснювальну роботу серед населення щодо необхідності проведення щеплення домашнім тваринам.










За повідомленням управління агропромислового розвитку
районної державної адміністрації