back

До уваги роботодавців

06 грудня 2017

Статтею 19 Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» № 875-ХІІ від 21.03.1991 рою. (з наступними змінами і доповненнями) (далі- Закон) передбачено, що підприємства, установи, організації, у тому числі підприємства, організації громадських організацій інвалідів, фізичні особи, в яких за основним місцем роботи працює вісім і більше осіб (далі - роботодавці), самостійно реєструються у відповідних відділеннях Фонду соціального захисту інвалідів (далі - відділення Фонду) за своїм місцезнаходженням.

Порядок реєстрації підприємств, установ, організацій та фізичних осіб, що використовують найману працю, визначений постановою Кабінету Міністрів України від 31.01.2007 року (далі - Постанова №70), встановлює процедуру реєстрації роботодавців у відділенні Фонду.

Новостворені роботодавці, в яких кількість працюючих, для яких це місце роботи є основне, збільшилася до восьми і більше осіб, реєструються у відділенні Фонду до 1 лютого року, що настає за роком створення або збільшення кількості працюючих.

Роботодавці зобов'язані зареєструватися у відділенні Фонду в період з 1 січня по 1 лютого поточного року у разі, якщо у попередньому році кількість працюючих, для яких це місце роботи є основне, збільшилася до 8 і більше осіб.

Пунктом 2 Порядку постанови № 70 передбачено, що роботодавці реєструються у відділеннях Фонду за місцем їх державної реєстрації як юридичних осіб або фізичних осіб — підприємців.

Для реєстрації роботодавці подають (надсилають рекомендованим листом) до відділення Фонду відповідну заяву за формою, затверджену наказом № 98.

Підприємства, установи, організації, у тому числі підприємства, організації громадських організацій інвалідів, які повністю утримуються за рахунок коштів державного або місцевих бюджетів, подають (надсилають) також копію довідки про включення їх до реєстру неприбуткових установ, видану органом ДФС.

Реєстрація роботодавців проводиться безоплатно.

Згідно із абзацом першим ст. 19 Закону для роботодавців установлено норматив робочих місць для працевлаштування інвалідів у розмірі 4% середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу за рік, а якщо працює від 8 до 25 осіб, - у кількості одного робочого місця.

Роботодавці самостійно здійснюють працевлаштування інвалідів в рахунок нормативів робочих місць виходячи з вимог ст. 18 цього Закону.

Звіт про зайнятість та працевлаштування інвалідів за формою № 10-ПІ (далі - Звіт) подають усі роботодавці, у яких працює за основним місцем роботи від восьми і більше осіб. Звіт складається ЩОРОКУ і ДО 1 березня, що настає після звітного періоду подається або надсилається рекомендованим листом за місцем їх державної реєстрації до відділення Фонду.

Подання до відділення Фонду звітності в електронному вигляді не передбачено.

Бланки заяви про реєстрацію та Звіту про зайнятість і працевлаштування інвалідів розміщені на офіційному веб-сайті Фонду соціального захисту інвалідів (http://www.ispf.goy.ua).

За більш детальною інформацією можна звернутися до Чернігівського обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів:

14017, м.Чернігів. вул. В.Радченка,14.

Контактний телефон/факс: (0462) 67-28- 51.

E-mail: [email protected].


Чернігівське обласне відділення Фонду
соціального захисту інвалідів