back

Круглий стіл "Державотворча діяльність Української Центральної Ради"

17 листопада 2017

Цьогоріч Україна відзначає століття Української революції 1917-1921 років. А 20 листопада виповнюється 100 років з дня проголошення Української Народної Республіки. Цей крок став одним із найважливіших на шляху до створення українцями незалежної держави, її перетворення в самостійний суб’єкт міжнародної політики.

Ряд питань з історії Української революції 1917 – 1921 років обговорили сьогодні, 17 листопада, в читальному залі Ріпкинської районної бібліотеки для дорослих на засіданні круглого столу «Державотворча діяльність Української Центральної Ради».

Організатор заходу - відділ освіти райдержадміністрації.

Розпочала засідання методист районного методкабінету Тетяна Полегешко.

Українська революція – низка подій, пов'язаних з національно-визвольною боротьбою українського народу в 1917—1921 роках.

Цікаво, що термін “Українська революція” був уведений в обіг самими учасниками подій. Це визначення є в працях Михайла Грушевського, Володимира Винниченка, Симона Петлюри, Дмитра Дорошенка та інших діячів цієї доби.

Радянська історіографія старанно викорінювала цю дефініцію та поширювала свої поняття. Усе, що не вписувалося в рамки “генеральної лінії партії”, подавалося як “контрреволюційне” та “буржуазне”. Проте, тим часом українські історики в діаспорі досліджували Українську революцію 1917–1921 років. Їх роботу продовжили вітчизняні науковці в незалежній Україні.

Українська революція 1917–1921 років розпочалася в умовах революційних потрясінь, які охопили Російську імперію у березні 1917-го. Ключовим її рушієм був український народ і його політична еліта, що еволюціонувала від ідей політичної автономії та федерації до усвідомлення власної державної незалежності.

Революція була явищем загальноукраїнським. У всіх регіонах розвивався національний рух, створювалися та діяли українські органи влади, політичні партії та громадські інституції, відроджувалася культура.

Поштовхом до початку Української революції стала Лютнева революція в Російській імперії. В Україні утворився альтернативний центр влади — Українська Центральна Рада, що стала представницьким органом українських демократичних сил і очолила національно-демократичну революцію в Україні. Керівником УЦР став Михайло Грушевський.

У період 1917—1921 років Україна пережила різні форми національної державності (УНР, Українська держава, ЗУНР, Кубанська народна республіка, а також Кримська народна республіка яка тяжіла до об'єднання на засадах автономії), але державну незалежність втримати не змогла. Українські етнічні території були розділені між СРСР, Польською Республікою, Королівством Румунія та Чехословацькою Республікою. Таким чином, Українська національно-демократична революція зазнала поразки. Ця поразка була наслідком незгуртованості політичної еліти, незавершеності процесу формування нації, відмінностей між національними та соціальними завданнями визвольного руху, його обумовленості зовнішніми політичними й насамперед військовими факторами. Однак, не досягши своєї мети, Українська революція започаткувала процес формування модерної політичної нації та відродила традицію української державності.

Учитель історії та правознавства Ріпкинської гімназії Тетяна Дебела представила доповідь "Українська Центральна Рада як феномен української революції"

Про роль військових з’їздів доби УНР у формуванні української державності розповів Володимир Копич, учитель історії та правознавства Новоукраїнської ЗОШ І-ІІІ ступенів.

Нові аспекти революції на Чернігівщині висвітлила Світлана Чучвага, учитель історії та правознавства Замглайської ЗОШ І-ІІІ ступенів. Вона детально охарактеризувала Чернігівщину в контексті Української революції 1917-1921 років.

Учитель історії та правознавства Ріпкинської ЗОШ І-ІІІ ступенів №2 Ольга Сусло привернула увагу присутніх до відомої постаті - Симона Петлюри та розповіла про українізацію армії.

Події того часу вплинули на багатьох людей. Трагічна доля спіткала і нашого земляка, уродженця села Пилипча Іллю Красненка. Його історію розповіла завідувач Ріпкинського районного історико-краєзнавчого музею Оксана Захарова-Забаровська.

Бібліографічний огляд літератури з історії Української революції 1917 – 1921 років представила присутнім Алевтина Жагловська, бібліотекар районної бібліотеки для дорослих.














За повідомленням відділу освіти
районної державної адміністрації