back

На землі хай не буде місця для війни - патріотина година

11 жовтня 2017

14 жовтня – величний і багатий на свята день. Перше свято християнське - Покрова. Воно символізує зв’язок поколінь, невмирущість героїчних традицій народу. За славних часів козацьких саме ікона Покрови Пресвятої Богородиці була і заступницею, і оберегом. Тож цілком закономірно, що в цей день у нашій державі відзначають День українського козацтва. А з 2014 року саме на Покрову Пресвятої Богородиці Президент України Петро Порошенко постановив щорічно відзначати День Захисника України.

Вчора, 10 жовтня, в читальному залі районної бібліотеки для дорослих відбулась патріотична година «На землі хай не буде місця для війни», присвячена Дню українського козацтва та Дню Захисника України. На захід завітали учні Ріпкинської ЗОШ І-ІІІ ступеня № 2, читачі бібліотеки.

Ведуча заходу Алевтина Жагловська розповіла присутнім про свято Покрови, чим воно таке значне і одне з найбільш шанованих у народі. Також бібліотекар читального залу представила присутнім книжкову виставку-перегляд «Степ та воля – козацька доля», яка оформлена до цих свят.

Краєзнавець Анатолій Жагловський розповів про зародження українського козацтва, життя та побут козаків, їх закони, як славно вони боронили свою віру і землю. Також він розповів про визвольну війну українського народу проти Речі Посполитої, під час якої в бою під Ріпками героїчно загинув разом з багатьма своїми побратимами Чернігівський полковник Мартин Небаба. Цей бій мав дуже велике історичне значення - виснажене під час цього бою військо Речі Посполитої не ризикнуло піти далі на Чернігів і повернуло назад.

Нічим не поступаються своїм славним пращурам і сучасні воїни, захисники Української держави. Ось уже третій рік вони, не шкодуючи своїх сил і життя, боронять цілісність і незалежність нашої країни на сході. Яким є сучасне військо, як відбувається призов до лав української армії, що таке "служба за контрактом" та ще багато цікавого розповів представник районного військкомату Микола Одарич.

Ми знаємо, що перемога буде з нами

Адже добро завжди перемагає зло,

І будуть в Києві цвісти каштани,

І буде мир, і спокій, і добро.








За повідомленням Ріпкинської
районної бібліотеки для дорослих