29 жовтня 2018

Стратегія розвитку малого та середнього підприємництва в Україні на період до 2020 визнає основні пріоритети розвитку підприємництва на національному рівні. Цей документ також закладає основи для планування розвитку сектору МСП на місцях.

Аби регіональні та місцеві стратегії розвитку відповідали зазначеній національній Стратегії, проект FORBIZ розпочав пілотну Програму, для участі в якій обрали Чернігівську область та міста Чернігів і Ніжин.

Програма проекту FORBIZ реалізовуватиметься у два етапи.

Перший етап: на рівні Чернігівської області та міст Чернігів і Ніжин створені робочі групи, до яких входять представники органів влади та бізнес спільноти. За менторської підтримки консультантів проекту FORBIZ робочі групи розроблять стратегічні документи з розвитку МСП. В основу документів будуть покладені раніше встановлені пріоритети розвитку області та міст, Стратегія розвитку МСП в Україні до 2020 року та положення Акту з питань малого бізнесу для Європи. Програма також передбачає залучення до розробки документів бізнес-кіл області та міст шляхом проведення консультацій.

До речі, у травні 2015 року затверджено Стратегію сталого розвитку Чернігівської області на період до 2020 року, одна з операційних цілей якої — стимулювання розвитку малого і середнього підприємництва.

Другий етап: за підтримки експертів проекту робочі групи перейдуть до розробки Планів заходів з реалізації документів, формування проектів та програм з розвитку МСП. Передбачається, що програми фокусуватимуться на підтримці МСП в експорті та інтернаціоналізації бізнесу, доступі до фінансів, розвитку інновацій, започаткуванні нових бізнесів та інших пріоритетних напрямах, визначених робочими групами на рівні області та міст.

Участь у програмі має ряд переваг.

Для МСП:

— впровадження місцевою владою проектів та програм на запит місцевого бізнесу відповідно до заявлених ним потреб;

— можливість для бізнес-кіл долучитися до розробки політики розвитку МСП області, надавши інформацію про потреби бізнесу та конкретні пропозиції щодо покращення ситуації;

— активна участь об’єднань бізнесу як на етапі формування документів, так і в процесі їх реалізації.

Для області:

— доповнення до існуючої Стратегії розвитку та інші пропозиції, розроблені робочими групами, базуватимуться на потребах МСП, а також враховуватимуть кращі міжнародні та місцеві практики;

— до процесу розвитку регіону залучатимуться національні та міжнародні експерти;

— розроблена документація та плани міститимуть фактичні кроки для розвитку не лише МСП, а й економіки регіону в цілому.

Важливо, що результати пілотної програми, досвід Чернігівської області та міст Чернігова і Ніжина будуть використані для розробки Урядом рекомендацій з формування та реалізації ефективної політики розвитку МСП на рівні регіонів, міст та об'єднаних територіальних громад в Україні на період 2021-2027 років.

Довідково. Проект міжнародної технічної допомоги FORBIZ у рамках ініціативи «Підтримка ЄС України у відновленні її економіки» (EU4Busines) фінансується коштом Європейського Союзу та реалізується в Україні консорціумом на чолі з GFA Consulting Group.

Ініціатива «EU4Business» спрямована на поліпшення бізнес-клімату в країні. Програми ініціативи полегшують отримання фінансування для малого і середнього бізнесу, забезпечують навчання та адресну підтримку підприємств, очолюваних жінками, і тих, які працюють у сфері зеленої економіки. МСП також отримують технічну підтримку щодо узгодження зі стандартами ЄС, що дозволить їм збільшувати експорт та отримувати вигоду від угоди про вільну торгівлю між Україною та ЄС.

 

За матеріалами Проекту
міжнародної технічної допомоги FORBIZ