back

Яких змін очікувати населенню від пенсійної реформи?

07 серпня 2017

З 1 січня наступного року має набрати чинності закон, що вносить зміни до 32-х законодавчих актів по пенсійному питанню. Часткові ж зміни розпочнуть діяти цьогоріч вже з 1 жовтня.

Серед новацій: осучаснення пенсій та ліквідація дискримінації громадян за роком виходу на пенсію; встановлення справедливих і однакових для всіх умов виходу на пенсію; збільшення мінімальної пенсії до 1373 гривень; скасування 15%-го зниження пенсій працюючим пенсіонерам; ліквідація дефіциту Пенсійного фонду тощо.

 

 

Законопроект передбачає перерахунок з 1 жовтня 2017-го раніше призначених пенсій. Середня пенсія підвищиться на 380 гривень. Понад мільйон пенсіонерів отримають підвищення до 200 гривень, але для 1,2 мільйона осіб виплата зросте більш, ніж на тисячу гривень.

Починаючи з 2019-го, при визначенні пенсії за віком застосовуватиметься середня заробітна плата за останні три роки та вартість одного року стажу складатиме 1%. Мінімальний розмір пенсії за віком з 1 січня 2018-го визначатиметься на рівні 40% від мінімальної заробітної плати, але не менше ніж розмір прожиткового мінімуму, при стажі 30/35 років після досягнення 65-річного віку.

Запровадиться і гнучкий «пенсійний коридор» (60–63–65 років), аби з 2028-го призначати пенсії у 65 років особам, які матимуть 15–25 років стажу.

Особи, які не матимуть 15 років стажу, будуть отримувати державну соціальну допомогу при досягненні ними 65 років.

Якщо ж при визначенні права на пенсію не вистачатиме стажу, його можна «докупити», але не більш, ніж 24 місяці.

З 2021 року відбуватиметься і щорічна (опосередкована) індексація пенсій шляхом збільшення (перерахунку) середньої зарплати, з якої обчислено пенсію: на 50% зростання середньої зарплати за три попередні роки та на 50% зростання індексу споживчих цін за попередній рік.

Пропонується також відмінити призначення пенсій за вислугу років (за певними винятками, зокрема для осіб, які мають необхідну вислугу років станом на 1 жовтня 2017 року).

Серед нововведень — встановити для роботодавців квоту для працевлаштування осіб, яким до настання пенсійного віку залишилося 10 і менше років (не менш як одну особу в середньообліковій чисельності штатних працівників).

 

 

За інформацією Департаменту соціального захисту населення
Чернігівської облдержадміністрації