back

Переваги ОСББ

12 липня 2017

Згідно із Законом України «Про об‘єднання співвласників багатоквартирних будинків», ОСББ — юридична особа, створена власниками для сприяння використанню їхнього власного майна та управління, утримання та використання неподільного та загального майна.

Учасники об‘єднання на власний розсуд обирають, хто обслуговуватиме будинок. У їхніх руках — прийняття рішення, якою буде квартплата, кому здавати в оренду нежитлові приміщення, куди витрачати отримані за оренду гроші.

Першим кроком до створення ОСББ є формування ініціативної групи. Її учасники повинні зібрати інформацію про власників квартир і нежитлових приміщень, організувати і провести установчі збори, попередньо підготувавши при цьому необхідну документацію тощо. На установчих зборах обирають голову ОСББ. Бажано, аби це була людина, обізнана у галузі юриспруденції.

Основними перевагами ОСББ є те, що його члени можуть самостійно складати кошторис на утримання своєї квартири чи будинку і обирати працівників, які будуть обслуговувати будинок. При цьому середня плата утримання будинку не повинна перевищувати середній тариф по населеному пункту. ОСББ має можливість отримати у власність або довгострокове користування прибудинкову територію, може здавати в оренду допоміжні приміщення та отримувати за це кошти, які можна спрямовувати на покращання технічного стану будинку.


За інформацією відділу житлово-комунального
господарства, будівництва та інфраструктури