back

Вишиванка – символ Батьківщини, дзеркало народної душі!

18 травня 2017

Під таким девізом відбулись заходи в Ріпкинському комунальному дошкільному навчальному закладі (ясла-садку) «Веселка» з нагоди Дня вишиванки.

Вже стало доброю традицією для колективу, вихованців та батьків у цей день одягати національне українське вбрання-вишиванку.

В цей день діти грали в українські народні ігри, співали пісень, танцювали українські народні танки, розповідали вірші про українську вишиванку, свою країну, рідний край.

…Я встану рано-вранці, на світанку,

Як спалахне на квіточці роса.

Вдягну найкращу в світі вишиванку

І оживе, засвітиться краса…

…Моя вишиванко, червона калино,

Ти символ Вітчизни з прадавніх віків.

Моя вишиванка – душа України

І зірка яскрава для дочок – синів.









А ще дошкільнята дізнались, що історія вишивки на території сучасної Україні бере початок ще до нашої ери. Про неї згадував Геродот та чимало мандрівників. Люди протягом століть створювали та удосконалювали різні техніки вишиття. Кожен орнамент на сорочці був не просто так, а мав особливе місце, значення та магію, оскільки українці вірили, що той чи інший візерунок несе певну захисну силу від біди та нечистої сили. За вишиванкою можна було визначити статус та походження власника.

В нашому регіоні, в Чернігівській області, полюбляли "побавитись" над гарною сорочкою, тож вишивали дуже дрібними стібками, що додавало вишиванці надзвичайного вигляду. Візерунок виконували білими нитками з кольоровими елементами, орнамент мав рослинний або ж абстрактний вигляд. Тут також традиційною є і вишиванка з бісером.

…Україно, носи вишиванку,

В будні і свята носи.

Бо ніде не знайдеш більше в світі

Неповторної диво краси.

Долучаючись до народних джерел, виховуючи та прищеплюючи патріотичні почуття підростаючому поколінню, ми віримо в мудрість і силу нашої країни. Ми відчуваємо єдність і гордість за нашу країну, і знаємо, що все у нас буде гаразд. Єднаймося заради наших дітей, заради їх світлого майбутнього!








За повідомленням Ріпкинського комунального
дошкільного навчального закладу (ясла-садку) «Веселка»