18 квітня 2018

Електронна система охорони здоров’я eHealth: обираємо лікаря

В Україні триває реформування галузі охорони здоров’я. Зокрема, набирає обертів кампанія з обрання лікаря, розпочата у квітні цього року.

Для зручності як лікарів, так і пацієнтів запроваджена Єдина електронна система охорони здоров’я eHealth. Її основна функція – допомагати пацієнтам отримувати, а лікарям – надавати якісні медичні послуги. Ця система дозволяє контролювати, наскільки ефективно витрачаються виділені на охорону здоров’я державні кошти, і запобігати зловживанням.

«Електронне здоров’я» – складна система, яка буде поступово впроваджуватися протягом кількох років.

Перший етап, який вже розпочато, охоплює первинну ланку медицини – сімейних лікарів, терапевтів та педіатрів. Через eHealth пацієнти укладають декларації з обраними лікарями, які реєструють ці декларації в системі.

Держава зможе оплачувати лікарю за кожного пацієнта, а пацієнт отримає гарантовані державою безкоштовні медичні послуги. Так система «Електронне здоров’я» допоможе реалізувати принцип «гроші ходять за пацієнтом».

У майбутньому eHealth система дасть можливість кожному швидко отримати свою медичну інформацію, а лікарям – правильно ставити діагноз з урахуванням цілісної картини здоров’я пацієнта. Вже не буде потреби в паперових медичних картах і друкованих довідках, які губляться і забуваються. Лікарі виписуватимуть електронні рецепти, які не можна буде ні загубити, ні підробити. Система міститиме всю медичну історію пацієнта, і вона буде доступна як пацієнту, так і його лікарям – все, як на долоні.

А державні органи розумітимуть, куди слід витрачати державні кошти, щоб це приносило максимум користі, адже система накопичуватиме велику кількість статистики про захворювання і лікування. В результаті, українці будуть отримувати за державний кошт більше якісних медичних послуг.

У Чернігівській області до системи eHealth вже приєдналися 32 медзаклади, 367 лікарів, з пацієнтами підписано 14556 декларацій. Таку оперативну інформацію можна відслідковувати на Мапі регіонів, розміщеній в системі eHealth. Також тут оприлюднюються статистичні дані стосовно реєстрації декларацій, перелік медичних закладів, які доєдналися до цієї системи.

Крім того, заклади охорони здоров’я, лікарі, пацієнти можуть отримати тут відповідну роз’яснювальну інформацію.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації