back

Про підсумки роботи в агропромисловому комплексі району говорили на засіданні Колегії районної державної адміністрації

25 квітня 2017

Відповідно до плану роботи сьогодні, 25 квітня, під головуванням Бориса Мелашенка - голови районної державної адміністрації відбулося чергове засідання Колегії районної державної адміністрації.

Участь у засіданні взяли заступник голови РДА Світлана Тризна, керівник апарату РДА Тетяна Кухаренко, начальники управлінь, відділів, служб районної державної адміністрації, керівники підприємств, установ, організацій району, причетні до розгляду питань, сільські та селищні голови.

Голова РДА Борис Мелашенко зазначив: "Приємно відзначити, що в сільському господарстві вдалося досягти позитивних результатів. За темпом виробництва валової продукції наш район на другому місці."

З першого питання порядоку денного щодо стану та перспективи розвитку агропромислового комплексу району за підсумками 2016 року проінформував начальник управління агропромислового розвитку районної державної адміністрації Валерій Марченко.

За результатами роботи 2016 року сільськогосподарськими підприємствами вироблено 168,0 мільйонів гривень валової продукції, що складає 145,7% до 2015 року.

У 2016 році зібрано рекордний урожай зернових культур в обсязі 76,4 тисяч тонн, що складає 118,6% до попереднього року. Більша половина зібраного урожаю зернових - намолот ТОВ "Чернігівська індустріальна молочна компанія".

Як і в попередні роки на ланах району в 2017 році будуть переважати посіви кукурудзи та озимої пшениці.

Посівна площа під урожай 2016 року складала 26,7 тисяч гектарів, що на 2,3 тисяч гектарів більше попереднього року. Поряд із зростанням зернового клину збільшились і посіви технічних культур. З них майже в два рази збільшено площі під соняшником та на 170 гектарів - посіви сої. В результаті отримано валовий збір технічних культур в обсягах 12,3 тисяч тонн, що у два рази перевищує урожай минулого року. Середня урожайність технічних 23,6 ц/га (у 2015 році – 19,8 ц/га).

Головною умовою нарощування виробництва рослинницької продукції є підтримання родючості ґрунтів за рахунок внесення добрив та дотримання енергозберігаючих технологій. Для покращення якості ґрунтів проводиться приорювання рослинних решток всіма підприємствами, а ТОВ "Україна", ТОВ "Дружба", ТОВ "Дніпро", ТОВ "ЧІМК" додатково вносять органічні добрива.

Під урожай 2017 року сільськогосподарськими підприємствами посіяно озимої пшениці 6,9 тисяч гектарів озимого жита, 1,7 тисяч гектарів, 400 гектарів ріпаку.

Згідно плану посіву на 2017 рік підприємствами передбачено посіяти ярих зернових і зернобобових 12,7 тисяч гектарів, технічних 7 тисяч гектарів. Вся посівна площа складе 29,7 тисяч гектарів, що на 2 тисяч гектарів більше 2016 року. На сьогодні всі агроформування включилися в посівну кампанію. Проведено посів ярих зернових культур на площі 3,9 тисяч гектарів, соняшника на площі 2,7 тисяч гектарів. Посів проводиться із застосуванням мінеральних добрив та засобів захисту рослин.

Підсумки 2016 року в галузі тваринництва свідчать про те, що сільгосппідприємства району продовжують стабілізувати та дещо розвивати виробництво молока.

Наразі поголів'я корів налічує 2411 голів. Корови району в загальнообласній череді складають 5%.

В 2016 році валовий надій молока склав 88,9 тисяч тонн, молока 107,7% до 2015 року. За перший квартал 2017 року валовий надій молока зріс проти минулого року на 14,9%. 30% у валовому виробництві - це молоко ТОВ "Україна", 21% - надій ТОВ "ЧІМК".

Сільськогосподарські підприємства району вже котрий рік поспіль завершують фінансовий рік з прибутками. Загалом від реалізації виробленої продукції підприємства отримали 116,3 мільйонів гривень. Як результат - підприємсва оновили технічну базу, придбано 5 тракторів, 1 зернозбиральний комбайн та 20 одиниць іншої техніки, проведено реконструкцію зерносушильного комплексу в ТОВ ім. Шевченка. Всього було вкладено в розвиток галузі 40,2 мільйона гривень власних інвестицій.

Програмою передачі нетелей багатодітним сім’ям, які проживають у сільській місцевості Чернігівської області на 2011-2015 роки закуплено та передано багатодітним сім'ям дві нетелі. Дана програма в новій редакції подовжує діяти на 2016-2020 роки, за якою у 2016 році було закуплено та передано 1 нетель. На 2017 рік передбачено кошти на закупівлю двох голів.

Про хід виконання цільової соціальної Програми протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу на 2016-2018 роки доповіла Людмила Грищенко, лікар-інфекціоніст КЗ «Ріпкинська центральна районна лікарня» Ріпкинської районної ради Чернігівської області.

Керівник апарату районної державної адміністрації Тетяна Кухаренко повідомила про стан виконавської дисципліни, організації виконання завдань, визначених законами України, актами Президента України, Кабінету Міністрів України, розпорядженнями і дорученнями керівництва обласної та районної державних адміністрацій та роботи із зверненнями громадян, депутатів усіх рівнів, запитами на публічну інформацію.

За підсумками засідання Колегії прийняті відповідні рішення.


















Відділ інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю
апарату районної державної адміністрації