back

З 1 травня збільшиться розмір прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність

21 квітня 2017

Законом України “Про Державний бюджет України на 2017 рік” з 1 травня 2017 року передбачено збільшення розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність із 1247 грн. до 1312 грн. (на 65 грн., або 5,2 %).

У зв’язку з цим з 1 травня 2017 року установами Пенсійного фонду області буде забезпечено проведення масового перерахунку пенсій, а також надбавок і підвищень до пенсій, розміри яких визначають від прожиткового мінімуму, а саме підвищені:

• мінімальні розміри пенсії за віком непрацюючим пенсіонерам (за наявності повного стажу);

• пенсії по інвалідності та пенсії у зв’язку з втратою годувальника, призначені відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»;

• надбавки до пенсій за понаднормовий стаж, що обчислені виходячи з розміру прожиткового мінімуму. Мінімальний розмір пенсії за віком при наявності у чоловіків 25, у жінок – 20 років страхового стажу (якщо пенсія призначена до 01.10.2011), та мінімальний розмір пенсії при наявності у чоловіків 35, у жінок – 30 років страхового стажу (якщо пенсія призначена після 01.10.2011) встановлюється на рівні прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

З 1 травня 2017 року будуть перераховані розміри надбавок та підвищень до пенсій, які визначаються від розміру прожиткового мінімуму, а саме: підвищення ветеранам війни та жертвам нацистських переслідувань, державна соціальна допомога на догляд інвалідам війни, надбавка донорам, пенсії за особливі заслуги перед Україною та шахтарям.

Розмір підвищення до пенсії в кожному конкретному випадку індивідуальний, він залежить від багатьох складових: страхового стажу, розміру заробітної плати, з якої призначено пенсію, виплати індексації, наявності підвищень та надбавок до пенсії та інше.

Перерахунки пенсій, надбавок та підвищень, розмір яких залежить від прожиткового мінімуму, буде здійснено за матеріалами пенсійних справ, в автоматичному режимі.

З 1 травня 2017 року не переглядається розмір:

• підвищення особам, які мають статус “дитина війни”, відповідно до Закону України «Про соціальний захист дітей війни»;

• додаткової пенсії за шкоду заподіяну здоров’ю та компенсаційної виплати за втрату годувальника відповідно до Закону України «Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи»;

• щомісячної державної адресної допомоги, передбаченої постановою Кабінету Міністрів України від 26.03.2008 №265 “Деякі питання пенсійного забезпечення громадян”, якщо одержувачі пенсій не є інвалідами, дітьми-інвалідами та не отримують пенсію у разі втрати годувальника.

Крім того, окремим категоріям пенсіонерів після проведеного перерахунку сума пенсії до виплати не зміниться, а саме:

• для осіб, у яких розмір пенсії не досягає 949,00 грн. та яким виплачується державна адресна допомога до цього розміру;

• для осіб, в складі пенсійної виплати яких є сума визначеного розміру індексації, розмір якої перевищує суму підвищення після проведення перерахунку.

Перерахунок пенсії не провадитиметься працюючим пенсіонерам у частині доплати до мінімального розміру пенсії та доплати за понаднормативний стаж.

Виплата пенсій працюючим пенсіонерам проводиться у розмірі 85 % призначеного розміру, але не менше, ніж 150% прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність, з 01.05.2017 – 1968,00 грн. (1312 х 150 %).


За інформацією Ріпкинського
об’єднаного управління Пенсійного фонду України