back

Міжнародний день пам’яток і визначних місць

18 квітня 2017

Щорічно 18 квітня у світі відзначається Міжнародний день пам’яток та визначних місць, головною метою якого є збереження видатних надбань культурної спадщини.

За кількістю пам’яток Чернігівщина входить у першу десятку областей України.

В Ріпкинському районі згідно інформації відділу культури і туризму райдержадміністрації на початок 2017 року на державному обліку перебували 434 пам’ятки. 300 об’єктів складають археологічні пам’ятки, 127 – історичні та 7 – монументального мистецтва.

З них п’ять археологічних пам’яток занесено до Державного реєстру нерухомих пам’яток України за категорією національного значення. Серед них – курганний могильник X століття у с. Клонів, урочище Поруб, комплекс пам’яток літописного міста Любеч IX-XIII століття у смт Любеч, городище І та городище ІІ літописного міста Листвена IX-XIII століття в с. Малий Листвен, поселення IX століття до нашої ери - IV століття, ІX-XIII століття у с. Сибереж.

На початок цього року 109 пам’яток потребували проведення ремонтно-реставраційних робіт. В основному це пам’ятники воїнам-землякам та братські могили загиблих під час Другої світової війни.

На всі види ремонтно-реставраційних робіт та інші заходи з охорони культурної спадщини у 2016 році асигновано та освоєно 27,0 тисяч гривень. 17 тисяч гривень виділено з місцевих бюджетів, решта – з інших джерел.

Довідково. За даними Департаменту культури і туризму, національностей та релігій облдержадміністрації, на кінець 2016р. в області на державному обліку перебували 8788 пам’яток. З них п’яту частину занесено до Державного реєстру нерухомих пам’яток України за категорією національного значення та 4% – місцевого.

Майже дві третини (64%) об’єктів, зосереджених на території області, складають археологічні пам’ятки, 35% – історичні та 1% – монументального мистецтва. Більше половини пам’яток входять до складу комплексів (ансамблів) та заповідників. Серед них – національний архітектурно-історичний заповідник "Чернігів стародавній", національні історико-культурні заповідники "Качанівка" та "Гетьманська столиця".

На початок минулого року 420 пам’яток потребували проведення ремонтно-реставраційних робіт. В основному це пам’ятники воїнам-землякам та братські могили загиблих під час Великої Вітчизняної війни. За рік ремонтні роботи було завершено на 250 об’єктах. На 174 пам'ятках їх завершення перенесено на наступний рік.

На всі види ремонтно-реставраційних робіт та інші заходи з охорони культурної спадщини у 2016р. асигновано та освоєно 3 млн грн. Більшість коштів (86%) виділено з місцевого бюджету, решта – з інших джерел.




Відділ інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю
апарату районної державної адміністрації,
головне управління статистики у Чернігівській області